Bråk om flicka slutade i mord

Av: Susanna Nygren

Publicerad:
Uppdaterad:

14-årig pojke ställs inför rätta

1 av 3 | Foto: POLISEN
Här är glasrester från flaskan som dödade 17-åringen.

En 14-årig pojke ställs inför rätta för att tillsammans med två andra ha dödat en 17-åring.

Det ska ha varit bråk om en flicka som gjorde att en 17-åring höggs i halsen med en flaska, hävdar vice chefsåklagare Jenny Lindell.

– Någon ska ha tittat på en flickvän. Det var bland annat därför de bråkade, säger Jenny Lindell.

Trots att han inte är straffmyndig ska en 14-årig pojke ställas inför rätta för ett mord på en skola. Han ska tillsammans med två äldre kamrater ha dödat en 17-åring.

– Jag har aldrig varit med om i mitt yrkesliv att en 14-årings bevistalan prövas, säger Jenny Lindell, vice chefsåklagare.

Krossad flaska

Det ytterst ovanliga åtalet handlar om en tragisk händelse i augusti på Linnéskolan i stadsdelen Limhamn, Malmö. Tre ungdomar – 14, 16 och 20 år gamla – och en 17-åring ska ha bråkat på skolgården.

Före bråket ska delar av ungdomsgänget ha träffats på en buss. Där bråkade de om något som 14-åringen sagt om en flickvän till en annan kille. Pojkvännen ska ha blivit jättearg och när de senare samma dag ses på skolgården kräver han en ursäkt av 14-åringen. Men en sådan får han inte. I stället börjar pojkarna slåss.

Efter en stund ebbar slagsmålet ut. Men när den nu döde 17-åringen dyker upp på skolgården så utbryter ett slagsmål igen. Det i det tumultet som 17-åringen får en flaska intryckt i halsen.

Enligt förundersökningen var det 14-åringen som uppmanade till mordet. Han ska hällt ur innehållet i en ölflaska, krossat den mot marken och sedan viftat med den mot vittnen. Därefter ska han ha gett flaskan till den 16-åriga kamraten och sagt till honom att döda 17-åringen.

Förblödde snabbt

Enligt vice chefsåklagaren, Jenny Lindell, skar sedan 16-åringen 17-åringen i halsen. Varpå han förblödde snabbt.

– Vi påstår att det är 16-åringen som har huggit honom med den avslagna flaskan. Han träffade kroppspulsådern och då drar kroppen in luft i hjärtat samtidigt som det blir ett undertryck, säger Jenny Lindell.

Efter mordet ska 14-åringen ha hotat vittnen att de skulle dö om de pratade med polisen. Han tog också med sig mordvapnet, flaskan, och kastade den i en brunn.

Åklagaren menar att 14-åringen har gjort sig skyldig till mord men han kan inte dömas på grund av sin låga ålder. 16-åringen åtalas för mord och 20-åringen åtalas för grov misshandel.

Ungdomarna ska ha varit osams en längre tid innan mordet. Enligt Jenny Lindell är det frågan om en ungdomsuppgörelse som handlar om att en av pojkarna visat intresse för den andres flickvän.

– Man har bland annat bråkat om detta. Att man har tittat på någons flickvän.

Oerhört ovanligt

14-åringens bevistalan ska prövas i Malmö tingsrätt. Eftersom han inte är myndig kan han inte dömas men tingsrätten ska ändå fastställa om han begick mordet eller ej. Jenny Lindell menar att det är oerhört ovanligt att en 14-åring ställs inför rätta. Hon har aldrig varit med om det tidigare i sitt yrkesliv. Att pojkens bevisbörda ska prövas beror på brottets grova art, förklarar hon.

– Det här är det allvarligaste brottet som kan begås – att man tar en annan människas liv. Därför är det viktigt att man kan klarlägga vad som hände och om 14-åringen var inblandad i mordet. Det finns ett allmänt intresse, säger Jenny Lindell.

Omhändertagen

Hon poängterar också att det är viktigt att alla omständigheter kring mordet blir klarlagda så att 17-åringens föräldrar kan få veta vad som egentligen hände. Dessutom finns det ett allmänintresse.

Åklagaren kan inte själv begära att en icke straffmyndig ställs inför rätta. Det är därför socialtjänsten som har tagit det beslutet. Den 14-åriga pojken är omhändertagen av sociala myndigheter.

Publicerad: