Nya superfyndet: sju dammkorn

1 av 2 | Foto: En av dammpartiklarna som tros komma från yttre rymden.
NYHETER

Rymdforskare kan ha hittat svaret på gåtan om vår existens - i sju små dammkorn.

Kornen hittades av rymdsonden Stardust och tros komma från ett annat solsystem.

– Stämmer det så är det riktigt riktigt spännande, säger astronomen Robert Cumming till Vetenskapsradion.

De är pyttesmå – men extremt värdefulla för astronomer.

Stoftkorn i rymden skapas av gamla stjärnor och kan ge oss svar på exempelvis hur jorden skapades. Hittills vet man väldigt lite om hur de rör sig i rymden och kornen har bara kunnat observeras på håll.

– Är man astronom är det här riktigt viktiga grejer, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium till Vetenskapsradion.

Och rymdsonden Stardusts senaste fynd kan vara ett genombrott inom rymdforskning. Efter 15 års sökande hittade rymdsonden sju korn av rymdstoff - som tros komma från ett annat solsystem.

Från supernova

Kornen kan ha skapats i en explosion av en supernova för miljoner år sedan och är det första fyndet från ett annat solsystem som kunnat hämtas hem till jorden för observation. Kornen beskrivs som "mycket värdefulla partiklar" av fysiker som analyserat fyndet, skriver The Guardian.

– Stoft och damm kan man mäta i fjärran galaxer. Vi vet väldigt mycket av pyttesmå partiklar i rymden men vi har aldrig sett dem på riktigt. Att kunna hämta hem några av de här små kornen är riktigt, riktigt stort, säger Robert Cumming, astronom vid Onsala rymdobservatorium.

Mikroskopiska bilder

Några av kornen fångades upp i aluminiumfolie och andra kunde fångas upp av en gel på sidan av rymdfarkosten. Än så länge vet man inte var kornen kommer från eller hur de är sammansatta. Nu ska de observeras på jorden.

– Stämmer det verkligen så är det riktigt, riktigt spännande, säger Robert Cumming.

Fynden möjliggjordes av att 30 000 frivilliga observerat kornen via internet. Sammanlagt 700 000 mikroskopiska bilder analyserades innan kornen hittades.