Mordutredning om Nemtsov ifrågasätts

1 av 5
NYHETER

Fem tjetjenska män har gripits för mordet på den ryske oppositionspolitikern Boris Nemtsov.

En av dem har erkänt.

Men vem som beställt mordet är ännu höljt i dunkel.

Placerade i burar visades de gripna männen upp för tv-kamerorna i söndags. En av dem, Zaur Dadajev, har erkänt sin inblandning i mordet. Samtliga fem, som kommer från det oroliga Tjetjenien, ska kvarvara i häktet.

För Dadajev och ytterligare en av männen, Anzor Gubasjev, väntar åtal. Ett tänkbart motiv som har förts fram är att religiösa skäl ligger bakom och att Nemtsov mördats för att ha försvarat den franska satirtidningen Charlie Hebdos teckningar av profeten Muhammed.

Men det finns de som är skeptiska till det. En av dem är Ilja Jasjin, Nemtsovs partikamrat och nära allierade. Det är "vansinnigt" att påstå att mordet skulle ha islamistiska motiv, skriver han på Twitter.

Jasjin tvivlar rentav på att de tjetjenska männen skulle vara de skyldiga. Ett uttalande man bör ta med en nypa salt, anser Alexander Baunov vid tankesmedjan Carnegie i Moskva.

– Jag tror att de mycket väl kan vara skyldiga. Men vem som befinner sig längst bort i kedjan, det vill säga vem som har beordrat mordet, är fortfarande ett mysterium, säger han till TT.

TT