”Roligt och hedrande”

1 av 3 | Foto: Aftonbladets Carina Bergfeldt och Andreas Bardell på plats i Afrika.
NYHETER

Aftonbladets journalistik engagerar och vinner priser. Förra veckan blev Aftonbladet utnämnd till Årets dagstidning.

I går nominerades tre av tidningens reportage till Röda Korsets journalistpris.

– Jag är så jäkla stolt över vår tidning, säger nominerade Carina Bergfeldt.

Röda Korsets journalistpris ska delas ut för tionde året i rad. Priset premierar journalister och journalistik som skildrar människor i utsatta situationer som inte syns i den breda nyhetsrapporteringen.

På fredagen nominerades tolv reportage till priset – tre av dem kommer från Aftonbladet.

”Roligt och hedrande”

Det är Carina Bergfeldts och Andreas Bardells reportageserie Kriserna vi glömde, Anna Roxvalls och Johan Perssons reportage De är fångar i underjorden och Magnus Falkeheds och Niclas Hammarströms reportage från Syrien som publicerades i både Aftonbladet och Dagens Nyheter.

Anna Roxvalls och Johan Perssons reportage handlar om de barnfamiljer och gamla som tvingas fly under jord på grund av inbördeskriget i östra Ukraina. Reportaget visar upp hur utsatt civilbefolkningen är i den krigshärjade, separatistkontrollerade staden Donetsk där bomberna dagligen slår ner.

– Det känns väldigt roligt och hedrande. Reportaget var mycket påfrestande att göra och vi är glada att det fick så mycket uppmärksamhet. Det var viktigt för oss att ha en plattform som Aftonbladet för att nå ut till läsare vi inte brukar nå, säger Anna Roxvall.

”Höjer statusen”

Anna Roxvall och Johan Persson tillbringade en vecka i Donetsk. Innan deras reportage handlade större delen av rapporteringen från östra Ukraina mest om Putin och storpolitiken. Anna Roxvall och Johan Persson ville visa upp en annan del av kriget för Aftonbladets stora läsekrets.

– Vi åkte ju på det här för att civilbefolkningens roll aldrig syntes. Det är en sådan fruktansvärd katastrof som inte syns. Det känns som att priset höjer statusen på den här typen av jobb, säger Anna Roxvall.

Aftonbladets Carina Bergfeldt sitter på ett flyg till Jordanien för att fortsätta sitt arbete med #jagbryrmig när Aftonbladet får tag på henne. Reportaget hon och Andreas Bardell gjorde handlade om tre afrikanska länder som glömts bort i den vanliga nyhetsrapporteringen. Tchad, Burundi och Swaziland. Tre länder i kris.

”Är så jäkla stolt”

– Nu när jag håller på med Syrien så är jag lite extra blödig men jag är så himla förtjust i det här priset. Jag är så glad över att vara nominerad. Vi hade bett om att få göra den här resan i ett halvår. Det är så himla coolt att Aftonbladet låter oss skriva om länder som ingen annan åker till, säger hon.

Vad betyder det att Aftonbladet gör den här typen av journalistik?

– Det betyder allt. Jag är så jäkla stolt över vår tidning. Folk slentriangnäller över Aftonbladet men visa mig en annan tidning som gör så bra och bred journalistik som vår.

ARTIKELN HANDLAR OM