Nyheter

Så har Aftonbladet granskat Sida

Av: 

Lisa Röstlund

Johannes Wahlström

NYHETER

Här är avslöjandet i 5 punkter

Aftonbladets Lisa Röstlund och Johannes Wahlström har granskat var Sidas biståndspengar går.
Aftonbladets Lisa Röstlund och Johannes Wahlström har granskat var Sidas biståndspengar går.

95 miljoner kronor av Sidas biståndspengar har sedan 2007 gått till tre amerikanska organisationer: National Democratic Institute, NDI, Eurasia Foundation, EF, och dess dotterorganisation Eurasia Partnership Foundation, EPF, för projekt i Georgien.

Miljoner av Sidakronorna har gått till att köpa politiska inslag i georgisk media, om bland annat EU- och Natomedlemskap. Ett speciellt ledarskapsprogram har även fått biståndspengar för att stötta utvalda politiker i deras valkampanjer.

Organisationerna, som delfinansieras av amerikanska biståndsorganet USAID, har starka kopplingar till oljeindustrin.

Bland EF:s huvudsponsorer finns oljebolagen BP, Chevron, Statoil och Exxon Mobil.  I EF:s styrelse sitter Steven R Mann, senior rådgivare åt Exxon Mobil. En av NDI:s grundare Jan H Kalicki, som även är EF:s ordförande, har under de senaste 13 åren parallellt även jobbat som rådgivare åt Chevrons ledning.

Kalicki har även verkat för bygget av den stora oljeledningen från Kaspiska havet via Georgien till Medelhavet.

Dåvarande biståndsminister Gunilla Carlsson (M) skrev i oktober 2007 ett brev till Eurasia Foundation där hon å Sidas och Sveriges vägnar utlovade ett bidrag på motsvarande 23 miljoner kronor för tre år till organisationen. Hon uppger att EF har många lokala nätverk av rådgivare – även i Sverige – där medarbetare på svenska UD ingår. Även Carlsson har tillfrågats om att ingå i nätverket.

Ex-utrikesminister Carl Bildt har även han flera kopplingar till organisationerna.

I maj slöt Sida ännu ett stort avtal med amerikanska biståndsorganet USAID, om 1,3 miljarder kronor, denna gång med andra underorganisationer som samarbetspartners. Dåvarande biståndsminister Hillevi Engström skrev under, men kan i dag inte svara på vad avtalet gällde

ANNONS

Lindex basplagg 3 för 2 – handla barnens kläder och få den billigaste på köpet!

Extern länk från Lindex SE

Shoppa här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter