Legitimation tar 7 år för flyktingläkare
Publicerad 2015-03-18
Kritik från regeringens utredare
Läkare som flytt till Sverige kan inte börja jobba i vården förrän efter fyra till sju år.
Nu kritiserar regeringens egen utredare att de och andra vårdutbildade måste vänta så länge på legitimation:
– Man kan inte lämna walk-over i det här sammanhanget som jag tycker att man har gjort, säger Ingvar Karlberg till SVT.
Många av de syriska flyktingarna är vårdutbildade, liksom flyktingar från andra länder. Från 2012 till 2014 ökade antalet vårdutbildade flyktingar från icke-EU-länder med 60 procent, till 1 973 personer.
Men på grund av de höga kraven — flyktingarna från länder utanför EU måste ha 3-årig svenska på gymnasienivå, göra praktik i vården, klara olika prov — tar det fyra till sju år att få läkarlegitimation, samtidigt som de svenska landstingen formligen skriker efter läkare.
Nu kritiserar professor Ingvar Karlberg, som utrett legitimationsprocessen åt regeringen och redovisade sina förslag 2013, att inget händer:
– Det är inte mycket pengar det handlar om, men det gäller att se till att det rullar. Det är synd om de som kommer men det är också slöseri för sjukvården. På nåt sätt så måste staten ändå ta ett större ansvar. Man kan inte lämna walk-over i det här sammanhanget som jag tycker att man har gjort, säger Karlberg till SVT.
Med små medel kan förfarandet snabbas upp. Handelshögskolan i Göteborg ordnade för några år sedan särskilda kurser i svenska för läkare och ordnade praktikplats. Kostnad: fem miljoner. Men vinsten för samhället blev hela 150 miljoner.
Enkla regelförändringar som att ta bort kravet på 3-årig svenska på gymnasienivå skulle också kunna ändra situationen. Så är det redan för läkare från EU-länder som vill jobba i Sverige, i de fallen är det i stället oftast arbetsgivaren som bestämmer om deras svenskakunskaper är tillräckliga.
Hjärtspecialisten Hammar Rasheef hade egen hjärtklinik i Syriens huvudstad Damaskus. Nu väntar han på sin svenska legitimation:
– Efter att den här kursen är slut så måste jag vänta i tre månader, till nästa svenskakurs börjar i augusti, säger han till SVT.
Totalt kräver 21 yrken svensk legitimation från Socialstyrelsen, förutom läkare bland annat tandläkare och sjuksköterskor.
– Jag kan prata med dig, du kan prata med mig, vi kan förstå varandra. Men att få legitimation, det tar jättelång tid, säger Feras Eid, tandläkare från Syrien.
Handläggningstiderna på Socialstyrelsen är nu nio månader, vilket ska jämföras med knappt två månader 2013.
– Vi har för lite resurser för att klara handläggningen, säger Erik Höglund, avdelningschef på Socialstyrelsen till SVT.