Ica

Ica-banken ändrar sig

Av: 

Eric Emanuelsson

Jakob Andersson

NYHETER

Ica-gruppen redovisar i dag en vinst på nästa tre miljarder kronor. 

Samtidigt visar ny dokument att matjätten agerat – efter Aftonbladets granskning av Ica-bankens rabattsystem.

Nu finns en förfrågan om att ge även asylsökande kortrabatter.

I dag redovisade Ica-gruppen en nettovinst på 2,9 miljarder kronor för 2014. Men matvarujätten blev i förra veckan också uppmärksammad efter att Aftonbladet granskat kortrabatterna. Granskningen visade att Ica-bankens avtal med Riksgälden gör att matjätten tjänar miljoner på de asylsökandes betalkort.

Ica-banken, som har ett avtal med staten genom Riksgälden, förser bland annat asylsökande med ett kort. Men trots Ica:s stora vinster ger inte detta kort samma rabatter som ett vanligt Ica-kort, som kräver att användaren har ett svenskt personnummer.

Kan bli problematiskt

Men nu kan Aftonbladet avslöja att banken vill se över möjligheten att ge de asylsökande samma rabatter som alla andra.

I ett mejl till Riksgälden skriver de:

"Ica-banken önskar ställa en fråga till Riksgälden med anledning av senaste tidens inslag i media. Detta gäller att kortanvändare som har Ica kontantkort, upphandlade av Riksgälden, inte erhåller samma kortrabatter i Ica butiker som övriga Ica kortinnehavare".

Vidare i mejlet frågar banken om det finns någon möjlighet att ändra på detta, inom ramen av det redan befintliga avtalet. Men det kan bli problematiskt enligt Riksgälden, som svarar i ett mejl till banken:

"Vi är något förvånade över er fråga. I avtalet framgår tydligt de villkor som gäller för tjänsten förebetalda kort inklusive rabatter".

Ge vilka rabatter de vill

Det Riksgälden syftar på är att avtalet med Ica-banken inte har något att göra med matjättens affärer och att avtalet tydligt visar att det inte får finnas några exklusiva rabatter för Icas matbutiker på kortet.

Men även om Riksgälden inte vill ändra i avtalet så lämnar det helt öppet för Ica-butiker att ge vilka rabatter de vill.

"Vad enskilda affärer vill ge för rabatter är ingenting som Riksgälden har synpunkter på", skriver de i mejlet.

Ica har tidigare förklarat att man inte kan ge rabatterna eftersom detta måste göras manuellt av kassörskan. Ett osäkert system som skulle innebära för mycket jobb. För att kortet automatiskt ska få rabatten krävs ett godkännande av Riksgälden.

Hoppas på en lösning

När Aftonbladet frågar om en butik kan be sin bank om hjälp med just detta svar Riksgälden i ett mejl:

"Bra fråga, om än svår att svara på utan att få alla tekniska förutsättningar etc. Om frågan skulle bli aktuell får vi utreda den då."

Ica-banken meddelar att de ska fortsätta diskussionen med Riksgälden i hopp om en lösning.

– Vi får fortsätta vår dialog och se om det finns någon möjlig lösning på det här. Det bästa vore så klart om rabatten låg automatiskt på korten, säger Ola Fernwall, presschef på Ica-gruppen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Ica

ÄMNEN I ARTIKELN

Ica

Riksgälden