’Rymde för att hitta sin bror’

Av: Eric Tagesson, Lisa Röstlund

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Inget aktivt arbete med att hitta de två pojkarna som sedan i måndags varit försvunna i Malmö pågick under onsdagen.

Men efter Aftonbladets artiklar har nu ett "allanrop" gått ut.

– Vi har skickat ut meddelande till alla patruller i Skåne att leta efter de här pojkarna, säger Stefan Sintéus, polisområdeschef i Malmö.

Han tar också avstånd från de uttalanden en polisman gjorde om pojkarna, som enligt Kvällsposten visat sig vara bröder som rymt för att leta efter sin storebror.

De två pojkarna, 9 och 12 år gamla, togs burdust omhand av två ordningsvakterMalmö Centralstation i fredags. Eftersom pojkarna, som är ensamkommande flyktingbarn, var på rymmen från ett HVB-hem tillkallades polis.

På flera filmer ses hur en av vakterna mycket hårdhänt håller fast den nioåriga pojken och trycker hans huvud mot stengolvet - vilket polisen nu utreder som misshandel.

"Ett par i högen"

Efter att pojkarna förts tillbaka till HVB-hemmet skulle de i måndags till Migrationsverkets lokaler i Malmö, med avvek då.

Hur de lyckades smita är fortfarande oklart.

Aftonbladet berättade i går att ingen aktiv sökinsats efter de två pojkarna pågick.

– De här två är ett par i högen av alla som är lysta, sa den polisman Aftonbladet talade med.

Nu agerar polisen

Men nu agerar polisen.

Stefan Sintéus är polisområdeschef i Malmö.

– Vi har haft en diskussion och vi har nu gått ut med ett allanrop till alla patruller i Skåne om att de ska söka efter de här pojkarna och få tillbaka dem till hemmet.

Allanropet gick ut under onsdagskvällen, efter att Aftonbladet rapporterat om att ingen sökinsats pågick.

Varför gjordes inget tidigare, de försvann ju i måndags?

– Det kan jag inte svara på.

Om polisens kritiserade uttalanden säger Stefan Sintéus:

– Jag vill säga att jag beklagar dem och vill be om ursäkt för polisens räkning. Det hör inte hemma inom polisen att säga så. Det är två barn som är försvunna, de har sannolikt en traumatisk situation med sig. Det är klart att vi ser allvarligt på det och ska leta efter dem.

– Att uttrycka sig så som enskilda medarbetare gjort är direkt olämpligt.

Stefan Sintéus säger också att de behöver allmänhetens hjälp för att finna de försvunna pojkarna.

– Jag vill uppmana alla att hålla utkik efter de här pojkarna.

Enligt uppgifter till Kvällsposten är de två pojkarna halvbröder, och skälet till att de rymde var att de ville återförenas med en tredje äldre bror, som de skiljts från vid ankomsten till Sverige.

– Ja, det är uppgifter vi också har, och håller på att kontrollera, säger Stefan Sintéus till Aftonbladet.

Migrationsverket bekräftar att de haft kontakt med en person som enligt dem har ett släktskap till de två försvunna pojkarna.

De vill dock inte svara på om det rör sig om den äldre brodern.

– Vi har haft kontakt de senaste dagarna med en person som har anknytning och släktskap till pojkarna, säger Sophia Öhvall Lindberg på Migrationsverket.

Hon vet inte hur länge de två pojkarna, som alltså uppges vara halvbröder, varit i Sverige, men de har inte formellt sökt asyl, vilket tyder på att de varit här en kort tid.

Enligt Mats Karlsson,biträdande polisområdeschef, har polisen under torsdafgen fått "viss information" om "någon anhörig" till pojkarna.

– Vi undersöker det och hoppas att det ska hjälpa oss när vi letar efter dem.

Justitieministern: "Djupt oroad"

Justitieminister Morgan Johansson (S) säger till Aftonbladet att han inte vill kommentera vaktens agerande mot 9-åringen eftersom det nu pågår en polisutredning.

– Jag vill inte föregå den.

Däremot uppger han att han bekymras över det stora antalet försvunna ensamkommande flyktingbarn.

– Jag är djupt oroad över ödena för de här barnen. Man kan ju hoppas att en del av dem tagit sig till andra länder och sökt asyl där. Många av dem kommer tillbaka till de HVB-hem som de avvikit ifrån. I siffrorna ser man bara hur många som försvunnit. Men man kan inte utesluta att en del av dem hamnar i klorna på människohandlare.

Enligt nya uppgifter ska anledningen till att pojkarna rymt från hemmet var saknad efter sin storebror som bodde på annan ort.

Kan det finnas anledning att se över hur man behandlar ensamkommande flyktingbarn som kommer till Sverige?

– Min bild är att de generellt får en god behandling. Nu kan jag inte det här enskilda ärendet, och det här är nya uppgifter för mig, säger Johansson.

Regeringen har gett Migrationsverket i uppdrag att inkomma med en rapport i sin årsredovisning den 22 februari.

Publicerad: