Hon såg sina kollegor mördas

PARIS. Tecknaren Corinne Rey var sen till Charlie Hebdos redaktionsmöte och hamnade tillsammans med sin dotter i attentatsmännens våld.

Hon tvingades släppa in dem på redaktionen och fick bevittna hur de dödade flera av hennes kollegor.

– De sköt på mina kolleger under fem minuter, jag gömde mig under ett bord, säger Rey till tidningen l’Humanité.

Corinne Rey, känd under pseudonymen ”Coco”, hade gått för att hämta sin dotter på dagis och kom därför till redaktionsmötet på Charlie Hebdo senare än övriga.

Tillsammans med sin dotter kom hon till platsen ungefär samtidigt som attentatsmännen och beskriver för tidningen L’Humanité hur hon hotades och tvingades att släppa in dem i byggnaden där Charlie Hebdo håller hus.

– Jag hade hämtat min dotter och när jag kom till tidningen blev vi brutalt hotade av två beväpnade och maskerade män. De ville komma in och gå upp på redaktionen, berättar Rey för L’Humanité.

– Jag slog in koden till dörren. De sköt på Wolinski, Cabu (två av tidningens karikatyrtecknare, reds. anm.). Det höll på i fem minuter, jag hade sökt skydd under ett skrivbord. De pratade perfekt franska och sa att de hämnades för al-Qaidas räkning, säger Rey.

Såg flera mördas

Hon klarade sig med livet i behåll, men fick se ett tiotal kollegor och medarbetare mördas och flera skadas svårt i attentatet på redaktionen i Paris elfte arrondissement i östra Paris.

Tidningen Charlie Hebdo har tidigare attackerats, senast 2011, och flera av dess medarbetare levde med polisskydd dygnet runt.

Tidningens chefredaktör Gérard Biard befann sig enligt flera franska medier i London under attacken, och överlevde därmed attentatet.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN