Irak på randen till nytt inbördeskrig

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Mosul har fallit – undantagstillstånd utlyst

1 av 13

I går föll Iraks näst största stad Mosul i händerna på militanta islamister.

I dag föll städerna Baiji och Tikrit.

Nu är mer än en halv miljon människor på flykt.

Lyckas inte regeringen i Bagdad vända utvecklingen hotar ett nytt inbördeskrig.

Anfallet kom plötsligt. Sent på måndagskvällen stormade ett tusental beväpnade islamister från Isis, Islamiska staten i Irak och Syrien, Mosuls flygplats. I rask takt föll sedan regeringsbyggnader, banker och tv-stationer i rebellernas händer.

Enligt rapporter från både CNN och Al Jazeera blev de irakiska regeringssoldaterna fullständigt överrumplade av kraften i anfallet. Många ska ha kastat sina uniformer och flytt, precis som tiotusentals kristna och shiamuslimska Mosulbor. Enligt den internationella migrationsorganisation IOM kan så många som en halv miljon människor ha flytt från Mosul och kringliggande regioner de senaste dagarna.

Intog nya städer

På tisdagsmorgonen vajade Isis svarta flagga från flera hustak i Iraks andra stad. Samtidigt kom rapporter om att Isis ska ha tagit makten i staden Baiji. En domstolsbyggnad och polisstation ska ha satts i brand i staden där det även ligger ett oljeraffinaderi, skriver TT.

– Vi kan inte slå dem. De är vältränade i gatustrider och det är inte vi. Vi behöver en hel armé för att driva ut dem ur Mosul. De är som spöken, de dyker upp för att slå till och försvinner några sekunder senare, säger en polis i Mosul till nyhetsbyrån Reuters.

På onsdagseftermiddagen rapporterade sedan nyhetsbyrån AP att även staden Tikrit fallit i händerna på de militanta islamisterna.

Flera städer har fallit

Attacken mot tvåmiljonersstaden Mosul visar med all önskvärd tydlighet att Isis har blivit en kraft att räkna med i Irak. Sedan tidigare har staden Fallujah fallit i rebellernas händer. Dessutom skedde flera andra attacker under tisdagen i närheten av Bagdad. Enligt AFP, som citerade irakisk polis, ska även delar av Kirkuk- och Salaheddinprovinserna ha fallit för Isis.

Iraks premiärminister Nuri al-Maliki svarade med att be parlamentet utlysa undantagstillstånd. Dessutom vill han beväpna vanliga medborgare i ett försök att hejda Isis framfart. 

– Vi kommer inte låta resten av provinsen och staden att falla, sa han i ett tal som sändes i irakisk tv.

USA lovar att hjälpa

Mosuls fall är kulmen på Isisoffensiven som inleddes i torsdags i ett flertal provinser. Vita huset betraktar gruppen som ett hot mot stabiliteten i hela regionen – och försäkrade i ett uttalande på tisdagen att USA kommer att hjälpa Irak att bekämpa den.

– Det här är en situation som vi inte har sett på många år i Irak, säger Samuel Bergenwall, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut, till TT.

Våldet i Irak har eskalerat de senaste åren. Enligt FN var 2013 med över 8 800 döda det blodigaste året sedan inbördeskriget 2008.

Publicerad: