”Svarta lådan är skadad”

1 av 64
NYHETER

Den svarta lådan från det kraschade Germanwingsplanet är skadad men kommer att kunna analyseras.

– Den lär ge förklaringen till de åtta tysta minuterna, säger Christophe Naudin, flygspecialist till franska tv-kanalen LCI.

Tidigt på onsdagsmorgonen lyfte helikoptrarna återigen mot olycksplatsen för Germanwings flight 9525.

Sökarbetet vid olycksplatsen väntas bli komplicerat. Det enda sättet att ta sig till vrakdelarna, som är utspridda utmed en bergssluttning på 2000 meters höjd, är via helikopter.

– Det är den mest extrema miljö man kan föreställa sig, säger en sökarbetare till Aftonbladets Erik Wiman, som befinner sig på plats i byn Senye Les Alpes, som fungerar som bas för sökarbetarna.

Svarta lådan skadad

Den svarta låda som hittades av en helikopterpilot redan i går är den låda som kallas CVR (cockpit voice recorder) och registrerar alla samtal och ljud i cockpit.

Enligt nyhetsbyrån AFP, som hänvisar till en källa med insyn i utredningen, är den svarta lådan skadad. Den kommer att skickas till Paris för analys.

Flygspecialisten Christophe Naudin säger att den ändå kommer att kunna ge svar på vad som hänt under det åtta minuter långa fallet.

– Det finns ett särskilt test, som en nyckel, som gör att vi lär få ett första svar redan idag, en snabbversion, säger han till franska tv-kanalen LCI-TF1.

Den andra svarta lådan, som rymmer all teknisk information om planets funktioner, har ännu inte hittats.

Den svarta lådan som hittades innehåller röstinspelningar från piloternas kommunikation. Planets andra svarta låda, som innehåller färddata har ännu inte hittats.

Vädret ställer till svårigheter

Sökarbetet avslutades igår kväll, efter att ett snöoväder dragit in över olycksplatsen.

Väderleksrapporterna för dagen talar om snöfall, vilket förväntas försvåra sökarbetet ytterligare.

– Det kommer snart att vara svårt att ta sig dit över huvud taget om inte vädret blir bättre, säger räddningsarbetaren Yannick Bobel till Aftonbladet.

Totalt deltar 300 polismän och 380 brandmän i sökarbetet. Fem av dem stannade kvar över natten för att bevaka vrakdelarna.

ARTIKELN HANDLAR OM