Obama vass mot Netanyahu

1 av 2
NYHETER

Det kommer att bli mycket svårt att hitta en ny väg till seriösa förhandlingar om en tvåstatslösning mellan Israel och palestinierna, konstaterar USA:s president Barack Obama i en kommentar till det israeliska valet.

Det är i en intervju i Huffington Post som genomfördes i fredags och publicerades på lördagen som Obama är starkt kritisk mot flera av den israeliske premiärministern Benjamin Netanyahus uttalanden i samband med veckans val i Israel.

Dagarna före valet – som Netanyahu och hans högerparti Likud något överraskande gick segrande ur – förklarade Netanyahu att det inte kommer att bli aktuellt med någon tvåstatslösning med palestinierna med honom vid rodret.

Förlora stöd i FN?

När valet väl var över ska Netanyahu dock ha försökt mildra påståendet något.

Men Obama konstaterar att han utgår från det som den israeliske ledaren sagt.

– Vi tar honom på orden när han säger att det (tvåstatslösning) inte kommer att hända under hans styre, så det är därför vi måste utvärdera vilka andra möjligheter som står till buds för att försäkra oss om att vi inte får en kaotisk situation i regionen.

I intervjun säger Obama att USA, som är Israels främsta allierade, även framgent räknar med att ha ett millitärt och ett säkerhetspolitiskt samarbete med Israel. Däremot vill den amerikanske presidenten inte svara på om Washington kommer fortsätta använda sitt veto i FN:s säkerhetsråd för att blockera palestinska försök att erhålla statsstatus.

USA har hittills i säkerhetsrådet drivit linjen att erkännandet av en palestinsk stat måste vara en del av ett förhandlat fredsavtal.

I Huffington-intervjun kommenterar också Barack Obama att Netanyahu under själva valdagen i tisdags på sin Facebooksida skrev: "Högerregeringen är i fara. Arabiska väljare kommer i drivor till vallokalerna. Vänstern bussar dit dem".

Urholka demokratin

– Även om grundandet av staten Israel byggde på det historiska judiska fädernelandet och på behovet av ett judiskt fosterland, har den israeliska demokratins utgångspunkt varit att alla som bor i landet ska behandlas jämlikt och rättvist, säger Obama och tillägger att det är vad han anser vara det bästa med den israeliska demokratin.

– Om det går förlorat, så tror jag att det inte bara kommer att ge ammunition åt människor som inte tror på en judisk stat, jag tror också att det kommer börja urholka meningen med demokrati i landet, säger den amerikanske presidenten.

TT-Reuters-AFP