150 döda i alpkraschen

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 9 | Foto: AFP

NYHETER

150 människor dog när Germanwings Flight 4U9525 kraschade i de franska alperna.

Bland offren fanns två spädbarn.

Ett var den tyska operasångerskan Maria Radners barn.

Hela familjen omkom i kraschen.

Maria Radner, 34, hade deltagit i en uppsättning av Wagners opera "Siegfried" på det berömda operahuset Gran Teatre del Liceu i Barcelona. Hon var nu på väg tillbaka till Düsseldorf och med sig hade hon sin make och sitt lilla barn. Men familjen kom aldrig hem.

Maria Radner debuterade i januari 2012 på Metropolitan Opera i New York. Hon uppträdde i hela Europa och sjöng verk av Beethoven, Mahler och många andra kända kompositörer.

Med ombord var även hennes kollega basbarytonen Oleg Bryjak, 54, född i Kazakstan men bosatt i Tyskland, även hade deltagit i Wagner-uppsättning i Barcelona.

Hade varit på begravning

Ytterligare ett spädbarn fanns ombord på flygplanet. Julian, drygt ett halvår gammal, reste med sin mamma Marina Bandres. Victor Barrio, borgmästare Jaca i Pyrenéerna, säger att Marina Bandres, som kom från Jaca men bodde i Storbritannien, hade varit på en släktings begravning och sedan blivit körd till flygplatsen i Barcelona av sin pappa.

Enligt spanska myndigheter fanns 45 personer med spanska efternamn med på passagerarlistan. Landet har utlyst tre dagars landssorg.

Australiensisk mor och son

Den australiensiska 68-åriga sjuksköterskan Carol Friday och hennes son Greig Friday, en 29-årig ingenjör, var också ombord på flygplanet.

Den australiensiska utrikesministern Julie Bishop läste inför parlamentet upp ett uttalande från den sörjande familjen som har lamslagits av sorg och ber om att få bli lämnade i fred denna svåra tid, rapporterar ABC News.

”Carol var en kärleksfull mor till två barn, en hängiven hustru till Dave och en syster till tre bröder. Hon firade sin 68:e födelsedag den 23 mars.”

Greig skulle fylla 30 år den 23 april i år.

”Han var en älskad son till Carol och Dave och en exceptionell bror till sin syster Alex. Han var avgudad av hela sin familj och vänner.”

Carol och Greig njöt av några veckors semester tillsammans i Europa. Sedan var det tänkt att Greig skulle arbeta i Europa med att undervisa i engelska.

”De var båda extraordinära personer som var älskade av många och som de älskade tillbaka. De kommer alltid finnas med oss i våra hjärtan, minnen och drömmar”, avslutade uttalandet som Julie Bishop läste upp.

Inga svenskar

I tisdags tog spanske Josep Sabaté Casellas, 38, farväl av sin gravida hustru i Barcelona. Det blev sista gången de såg varandra. Hon fick stanna kvar hemma på grund av graviditeten. Det räddade hennes och det ofödda barnets liv. Josep och hustrun fick, utöver det ofödda barnet, tre barn. De var bosatta i La Coruna, rapporterar spanska ABC.

Carles Milla, 37, direktör i företaget Mimasa, ska också ha omkommit i flygolyckan. Hans sista meddelande i livet skickades via mobiltjänsten Whatsapp till kollegorna i Düsseldorf, rapporterar La Vangurdia. Milla skriver att han är på väg ombord på flygplanet och att de ses snart. Men så blev det inte. 37-åringen efterlämnar sin hustru och deras ett år gamla dotter.

Ett ungt nygift par fanns också bland de omkomna. En 23-årig kvinna från Barcelona som gift sig i lördags med sin make. Det unga paret var bosatta i Düsseldorf, rapporterar den norska tidningen VG.

Utöver tyskar och spanjorer är det känt att det ombord på planet även fanns en person från Danmark och en från Nederländerna. Dessutom ska två argentinare ha omkommit, samt två colombianer.

Svenska UD hade i går inga uppgifter om att svenskar skulle ha varit ombord.

Publicerad: