Folkhälsomyndigheten

Larmet: Influensavaccin kan vara verkningslöst

Av: 

Olof Adlercreutz

NYHETER

Ger bara treprocentigt skydd

Nu går influensasäsongen upp på högvarv.

Men vaccinet som tagits fram kan vara verkningslöst, visar en ny larmrapport från brittiska folkhälsovårdsmyndigheten.

Även i Sverige ser man oroväckande låga siffror.

– Det är olyckligt, säger Mia Brytting på svenska motsvarigheten till myndigheten.

En alltför snabb mutation av influensaviruset A(H3N2) har gjort vaccinet mot det verkningslöst för 97 procent av alla som tagit det. Det uppger brittiska folkhälsovårdsmyndigheten i en färsk rapport.

Forskarna hade hoppats på minst 50 procent av alla som tagit vaccinet skulle skyddas, men när en kontrollgrupp på 1 314 personer hade undersökts visade sig skyddet täcka in långt färre.

Vill inte döma ut

Även i Sverige, där influensasäsongen är på sin topp, kan man se ett lågt skydd mot A(H3N2).

Men på Folkhälsomyndigheten vill man ändå inte döma ut vaccinet.

– Man kan säga ja, vaccinstammen för A(H3N2) ger inte ett fullgott skydd. Det är olyckligt. Tillhör man en riskgrupp och insjuknar av influensa så ska man uppsöka sjukvård, säger Mia Brytting, chefsmikrobiolog på Folkhälsomyndigheten.

Äldre i riskzonen

Bland de som kan drabbas hårdast av influensan är framförallt äldre, som redan från början är särskilt utsatta för virustypen.

– Är man äldre så har man ett sämre skydd från början. Ett problem med A(H3N2) är att så många äldre drabbas. Viruset är inte farligare men äldre blir lättare sjuka, säger Mia Brytting.

”Inte möjligt att ändra på vaccinet”

Att vaccinet blivit så uddlöst beror på att virusstammen som världshälsoorganisationen WHO förutspått skulle slå till helt enkelt muterat efter att man börjat tillverka vaccinet.

– För att tillverka ett tillräckligt stort lager tillverkas vaccinet från februari till augusti-september. Om en förändring i viruset upptäcks så är det inte möjligt att ändra på vaccinet, säger forskaren bakom rapporten, doktor Richard Peabody vid brittiska folkhälsovårdsmyndigheten Public Health England i ett pressmeddelande.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Folkhälsomyndigheten

WHO