Nyheter

Thomas Wassberg om vargen: "Tar snart ett barn"

Av: 

Martin Nilsson

NYHETER

Thomas Wassberg, 58, ger sig in i vargdebatten.

En rättegång om tjuvjakt har fått skidlegendaren att ryta ifrån.

– Varg är ett problem på landsbygden. Det är bara en tidsfråga innan de kommer och tar ett barn söderut, säger han.

Fem män åtalades i dag vid Mora tingsrätt för att ha planerat tjuvjakt på varg. Männen greps 2012 efter en massiv spaningsinsats och satt häktade i två veckor.

Uppmärksamheten kring rättegången har varit stor, med protester utanför tingsrätten.

"Kunde lika gärna varit jag"

Men åtalet har även fått skidlegendaren Thomas Wassberg, 58, att reagera.

– Det hade lika gärna kunnat vara jag som hade åkt dit om jag hade vistats i skog och mark och det hade kommit poliser som hade fått för sig att de ville sätta dit mig. Man kanske är i skogen för att jaga fågel och har med sig ammunition i självförsvar om det kommer en björn. Ska man sättas i förvar då? säger han till Östersunds-Posten.

Han fortsätter:

– Skulle polisen ha lagt ned lika mycket resurser som de har gjort här skulle vi inte ha någon olöst mordgåta i Sverig.

"Tar ett barn söderut"

Trots att han inte bor i ett område som har problem med varg vill han göra sin röst hörd i debatten.

Flera av Wassbergs vänner har fått djur rivna av varg, berättar han - och varnar nu för konsekvenserna av rovdjurspolitiken i Sverige.

– Varg är ett problem på landsbygden. Det är bara en tidsfråga innan de kommer och tar ett barn söderut, säger Wassberg till ÖP.

För Aftonbladet utvecklar han resonemanget:

– Jag ser det som möjligt. Vargen har tagit hundar som har suttit i koppel och hundar som varit lösa. Därifrån är steget inte så jävla stort. Bitvis är det så mycket varg att de börjar få slut på mat. Då tar de vad de kan, säger han.

Vill få bort vargen

Wassberg menar att svensk media är partisk i sin rapportering.

– Landsortsbefolkningen får inte sitt tycke framfört. Alla journalister skriver bara om vad de som vill ha varg tycker, inte om vad de som bor på landsbygden och inte vill ha varg tycker, säger han.

Wassberg är tydlig med hur han vill lösa frågan: utrota vargen.

– I Sverige kan man nog göra det. Det är ingen brist på varg i Sverige. För mig kan man göra det. Vargen förökar sig utan hejd, säger han.

"Utgör inget hot mot människor"

Men skidlegendaren får mothugg från Naturskyddsföreningens ordförande Johanna Sandahl.

– Vi har ett riksdagsbeslut på att vi ska ha varg i Sverige. Det grundar sig på att det är ett topprovdjur som hör hemma i den svenska faunan. Man kan jämföra med lejonen i Östafrika, det är ett djur som hör hemma där, säger hon.

Att vargen utgör ett hot mot människor håller hon inte med om.

– Det finns ingenting som tyder på att vargen skulle börja ta människor. Vi har ett vargbestånd som inte når upp till en gynnsamt bevarande status. Dessutom finns det andra sätt att komma åt de här problemen, bland annat stängsling. Skyddjakt är ett annat verktyg som vi tycker att man ska kunna använda om det finns enskilda vargar som utgör ett hot människor. Men jag känner inte till några sådana fall, säger Johanna Sandahl.

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Publisert: