Storbritannien säljer vapen till Moskva – trots kritik mot Frankrike

Publicerad 2014-07-23

Premiärminister David Cameron kallas för hycklare

Storbritannien exporterar fortfarande vapen och militär utrustning till Ryssland.

Det framgick bara några timmar efter att premiärminister David Cameron hade kritiserat Frankrike för att sälja krigsfartyg till Moskva.

Nu kallas den brittiske premiärministern för hycklare av Frankrikes ledande politiker.

Storbritanniens premiärminister David Cameron har fått ett nytt öknamn – hycklare.

Bara några timmar efter att han hade kritiserat Frankrike för att sälja krigsfartyg till Moskva blev det känt att Storbritannien fortfarande exporterar vapen och militär utrustning till Ryssland. Uppgifterna framgick i en parlamentsrapport, som släpptes på onsdagen, skriver TT.

Som straff för inblandning i Ukrainakonflikten har David Cameron manat EU att förbjuda vapenexport till Ryssland.

I måndags hävdade han att Storbritannien redan hade stoppat sådan försäljning – vilket inte stämmer enligt parlamentsrapporten.

Enligt rapporten finns 251 gällande licenser för vapenexport till Ryssland.

Värda minst 132 miljoner pund

Exporten innefattar bland annat gevär, ammunition, skottsäkra västar, kommunikationsutrustning och krypteringsprogram. Licenserna är värda minst 132 miljoner pund. Endast 31 av de 251 licenserna har dragits tillbaka eller justerats.

David Cameron har sagt åt Frankrikes president Francois Hollande att sluta sälja krigsfartyg till Ryssland efter att Malaysia Airlines flygplan MH17 kraschade i förra veckan och samtliga 298 passagerare som fanns ombord på planet omkom.

Västmakterna hävdar att Ryssland stöttar de upprorsmän i östra Ukraina som enligt påståenden sköt ned MH17. Av den anledningen vill västmakterna införa ett handelsförbud mot Ryssland, skriver Television New Zealand.

– Vi måste lägga press på alla våra partners för att säga att vi inte kan fortsätta med affärerna som vanligt med ett land när det beter sig så här, har David Cameron sagt till Television New Zealand.

Kommer inte att backa

Som respons på den brittiske premiärministerns uttalanden har ledaren för den franske presidentens regerande parti sagt att presidenten inte kommer att backa.

– Han levererar det första skeppet trots att han blir ombedd att inte göra det, har Jean-Christophe Cambadelis sagt till i>Tele.

– Det här är en falsk debatt som förs av hycklare. När du ser hur många ryska oligarker som har sökt tillflykt till London så borde David Cameron börja se om sitt eget hus. 

Francois Hollande säger att ryssarna redan har betalat för krigsfartygen och att de skulle bli tvungna att  återbetala 1,1 miljarder euro om affären avbröts. Det första krigsfartyget, Vladivostok, är nästan färdigbyggt och ska levereras i oktober.

Francois Hollande säger att krigsfartygsaffären inte kan leda till nya sanktioner eftersom den slutfördes år 2011. Franska tjänstemän har också argumenterat för att fartyget kommer att levereras utan några vapen.

ANNONS