Två av tre säger ja till högre skatt

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Två tredjedelar av svenskarna kan tänka sig betala mer i skatt för att bevara välfärden, visar en ny Sifomätning från SKPF.

Det är bara bland Centerpartiets väljare som de flesta säger nej till höjd skatt.

– Det är väl deras nya ideologi, säger SKPF:s ordförande Monica Bäckman.

Enligt Konjunkturinstitutet, KI, behövs skattehöjningar på 120 miljarder kronor för att nå statens överskottsmål på en procent till 2018, och samtidigt behålla välfärden på dagens nivå.

Statsminister Fredrik Reinfeldt sa till Ekot i tisdags att det skulle leda till minskad konkurrens för Sverige, och fick medhåll av S-ledaren Stefan Löfven.

Reinfeldt varnade också för att större skattehöjningar skulle leda till "massiva protester".

Unga mer positiva

Bakom den nya Sifomätningen står Svenska Kommunalpensionärernas förbund, SKPF.

1 000 personer har mellan 4-7 augusti fått svara på frågan "Skulle du kunna tänka dig att betala en högre skatt för att säkerställa en god kvalitet i den kommunala välfärden (exempelvis äldreomsorgen) de kommande åren eller kan du inte tänka dig det?"

Totalt har 67 procent svarat ja på frågan, 27 procent har svarat nej, och fem procent var osäkra.

Fler kvinnor än män är positiva till högre skatt: 72 respektive 63 procent. Och tre av fyra 15-29-åringar säger ja till mer skatt – något som glädjer SKPF:s ordförande Monica Bäckman:

– Det är ett tecken på att de ser att samhället ska hänga ihop. Jag förmodar att de tänker på barn och barnomsorg, men att de även tänker på äldre. Det värmer hjärtat.

"Välfärden krackelerar"

Majoriteten av alla partiers väljare, förutom Centerpartiets, ställer sig positiv till en högre skatt för att säkerställa välfärden. Mest positiva är V-väljarna, följt av MP och S, Men även över 50 procent av M, FP och KD:s väljare är positiva.

– Svenskarna har sett effekten av att välfärden krackelerar så oavsett partifärg förstår man att vi behöver vara solidariska. Till och med Alliansen ser väl att det inte håller.

Om att C-väljarna utmärker sig säger Bäckman:

– Det förvånar mig. Jag är så gammal att jag fortfarande tänker mig C som ett folkrörelseparti. Men det här är väl deras nya ideologi.

Aftonbladet söker C-ledaren Annie Lööf för en kommentar.

C: "Sänkt skatt har givit mer"

Centerpartiets pressekreterare Michael Artursson tror på en förklaring till att deras väljare särskiljer sig:

– Vi har varit med i regeringen i åtta år och sett till att satsa mer på skola, vård och omsorg. Sättet vi gjort det på är att sänka skatten på jobb: jobbskatteavdrag, sänkta arbetsgivaravgifter för unga, restaurangmomsen. Det har gett 250 000 mer jobb och mer pengar till vård, skola och omsorg. Jag tror att många av våra väljare inser det.

Varför tror du att andra partiers väljare i mindre utsträckning tycks dela den uppfattningen?

– Jag har ingen glasklar förklaring till hur andra har svarat, men vi har ju pratat väldigt mycket om det här. För våra väljare har kanske det här sambandet hållts mer levande.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN