KI: Skyll inte underskott på flyktingarna

Foto: BAD OM SOLIDARITET Fredrik Reinfeldt inledde valrörelsen med att vädja om tålamod med den stora flyktingström som väntar Sverige. Men hans egna kommunpolitiker kräver ökade resurser för att klara en sådan situation.
NYHETER

Regeringen varnar för att finanserna måste stramas åt – på grund av ökad flyktinginvandring.

Nu sågas utspelen av Konjunkturinstitutet:

– Det är inte det som gör att vi behöver spara. Dessutom kommer en del av flyktingarna att ha jobb om fyra år, säger Jesper Hansson, prognoschef på KI.

I kväll tas kritiken upp i SVT:s "Agenda" när Anders Borg (M) och Magdalena Andersson (S) möts i en debatt.

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) sa inför sitt sommartal att han inte kan komma med några vallöften på grund av minskad tillväxt - och kostnader för ökat flyktingmottagande.

Budskapet upprepades av Anders Borg på regeringens presskonferens i går på Harpsund. Finansministern sa att flyktingströmmarna är en av anledningarna till flera skattehöjningar som ska genomföras om Alliansen sitter kvar efter valet.

KI: Märklig koppling

Nu kommer Konjunkturinstitutet med kritik mot att regeringen kopplar ökad flyktinginvandring till vikande statsfinanser.

– Det är märkligt, vi har ju länge sagt att det är underskott i de offentliga finanserna. Men ökad flyktinginvandring är inte det som gör att vi behöver bespara, det behövde göras redan tidigare, säger Jesper Hansson, prognoschef på KI, till Aftonbladet.

I kväll tas frågan upp i SVT:s "Agenda" där både finansminister Anders Borg och Socialdemokraternas finansministerkandidat Magdalena Andersson kommer att ge sin syn på KI:s kritik.

Enligt regeringen kommer den ökade flyktingströmmen leda till ökade kostnader på 12 miljarder kronor på några års sikt.

– Det inte är jättestora belopp jämfört med en del andra poster. Det var minus 53 miljarder i budgeten redan innan den här frågan dök upp.

Ger mer skatteintäkter

KI vänder sig också emot att regeringen inte har tagit med i beräkningarna att ökad flyktinginvandring också leder till intäkter.

– En del av flyktingarna kommer att ha jobb om fyra år, 2018, vilket ger mer skatteintäkter, så då finns det en intäktssida också. Om man pratar om budgetutrymme måste man ju prata om både intäkter och utgifter.

En tillfällig flyktingström anser Jesper Hansson att i stället för höjda skatter borde finansieras genom lån - något som både regeringen och Socialdemokraterna ställer sig tveksamma till, enligt SVT.

– Det är det som är idén med starka statsfinanser. Att man kan ta tillfälliga utgifter med lånefinansiering utan att chockhöja skatter eller sänka servicen.