Pappan: Min son är ingen terrorist

Av: Kenan Habul, Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:

Försvarar svenske Abu Bakr som strider för skräckarmén IS i Syrien

1 av 2 | Foto: AP
Lämnade Sverige för två år sedan Abu Bakr från Göteborg åkte till Syrien för att strida för terrorarmén IS. Nu försvaras han av sin pappa, som fortfarande bor i Sverige. Här är han tillsammans med sin hustru.

Svenske Abu Bakr åkte till Syrien för två år sedan.

Där strider han för Islamiska staten - någonting som hans far stödjer.

– Min son är ingen terrorist, han kämpar för kvinnor och barn, säger ­pappan till Aftonbladet.

Vi träffas i centrala Göteborg, staden där den 21-årige svensken växte upp med sina föräldrar och syskon.

Men för två år sedan bestämde han sig att åka till Syrien. Fadern befann sig då utomlands, men gav sin välsignelse.

– Det är hans liv, han är vuxen och han bestämde sig när han såg så många barn som dog, säger pappan.

Han beskriver sonen som en god människa som ­aldrig skadat någon i hela sitt liv. Han var som vilken ung kille som helst, spelade fotboll, gick i skolan, berättar pappan.

Ber flera gånger

Hela familjen är religiös och Abu Bakr har bett fem gånger om dagen sedan han var liten.

Beslutet att åka till Syrien fattades på grund av alla kvinnor och barn som dödats i kriget, enligt fadern.

Under den dryga timmen vi samtalar pratar fadern mycket om hur viktigt det är att vara ödmjuk, hjälpa ­andra människor, leva i samklang med naturen. Allt det har han försökt över­föra till sina barn.

”Felaktiga uppgifter”

Samtidigt strider hans son med en terrorgrupp som har fördrivit och mördat tusentals människor.

Men enligt fadern är det felaktiga uppgifter som CNN, ”världens största lögnare”, och andra medier sprider.

– Det är krig. Det kan ­vara Maliki (Iraks premiär­minister som nyligen ­avgick) eller Iran eller Saudiarabien eller amerikaner som ligger bakom. Jag bryr mig inte om det är Satan eller al- Baghdadi (IS-ledare) bara någon skyddar barnen.

Många uppfattar hans son som terrorist. Politiker i Sverige och i Europa vill göra det olagligt att åka utomlands för att kriga. Vissa vill frånta jihadisterna deras medborgarskap. En del befarar att någon av dem kan begå ett terrorbrott här.

– Vad är ett pass? Det är bara en bit papper. Säpo har velat prata med mig för ett år sen, men de har ingenting med vårt liv att göra. Och varför skulle någon ­vilja ge sig på Sverige? De riktiga terroristerna är USA och Ryssland.

Han påstår att han inte har sett videon där den amerikanske journalisten James Foley avrättas. Ett illdåd hans svärdotter, som han aldrig har träffat, hyllade på Twitter.

– Det är hemskt även om du dödar en fågel på det sättet, men vad jag tycker är orättvist är att när en amerikan dör så ska alla fokusera på honom, samtidigt som ingen bryr sig om tusentals kvinnor och barn som dör.

”Vi saknar honom”

Fadern säger sig inte ­vara orolig för sonen.

– Vi saknar honom, men vi kommer att stödja ­honom till sista minuten i vårt liv, han är vårt barn. Och om han dör, så hamnar han i paradiset.

Fotnot: Abu Bakr är ett taget namn.

Hans pappa vill inte framträda på bild av religiösa skäl.

1 av 2 | Foto: AP
Lämnade Sverige för två år sedan Abu Bakr från Göteborg åkte till Syrien för att strida för terrorarmén IS. Nu försvaras han av sin pappa, som fortfarande bor i Sverige. Här är han tillsammans med sin hustru.

Vittnen berättar om massmord och svält

■ ■ ■ Terrororganisationen Islamiska staten (IS), ­tidigare Isis bildades redan 2004 och kallades ­tidigt för al-Qaida i Irak.

■ ■ ■ Organisationen är militant och strider mot ­regeringarna i både Irak och Syrien.

■ ■ ■ I slutet av juni i år utropade IS ett kalifat, en stat enligt deras extrema och stränga tolkning av islamisk lag. Gruppens ledare, Abu Bakr al-Baghdadi, har utnämnts som ­kalif.

■ ■ ■ Under augusti flydde tiotusentals ­yazidier till Sinjarberget i norra Irak ­efter att ha jagats av IS. Överlevande vittnar om massmord och svält.

■ ■ ■ IS har genomfört halshuggningar och korsfästelser mot, bland annat, personer som de anklagar för brott.

■ ■ ■ Enligt Syriska människorättsobservatoriet rekryterar IS allt fler medlemmar i Syrien. Bara i juli tros organisationen ha växt med 6 000 personer. Tidigare har man uppskattat att omkring 15 000 medlemmar strider för IS.

■ ■ ■ Totalt har IS tvingat omkring 1,2 miljoner människor på flykt.

Källor: TT, AP, BBC.

Publicerad: