Suhonen: S måste bli öppnare

Av: Christoffer Malm

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 6

Daniel Suhonen fördjupade sin kritik av Socialdemokraterna i Aftonbladet TV på söndagen.

– Det finns människor i partiledningen nu som gång efter gång har agerat på ett sätt som skadar Socialdemokraterna, säger han.

Daniel Suhonens bok har redan väckt mycket uppmärksamhet, och på söndagseftermiddagen berättade han mer i Aftonbladet TV.

– Det är en berättelse om vad som hände med Håkan Juholt, partiet och vad som fortfarande finns kvar i partiet av kulturer där man är beredd att använda media och krigslist mot partikamrater för att få genom en politisk åsikt eller personer man hellre vill ha på de ledande posterna, säger han.

Som hemlig rådgivare till Juholt var det en tuff tid även för Daniel Suhonen.

– Man åldras ganska snabbt när man är inne i den här torktumlaren som året med Juholt var.

”Löfven en hedersman”

Det är många i socialdemokratins absoluta topp som nu kritiseras för att ha agerat för att göra sig av med Håkan Juholt.

Men Sveriges nya statsminister Stefan Löfven verkar gå hel och ren ur kampen kring Juholt, om man frågar Daniel Suhonen.

– Löfven är en hedersman i det här sammanhanget. Han är en av dem som hela vägen in i kaklet försvarar Juholt. Det är när han står upp för Juholt som han blir partiledare, säger Daniel Suhonen.

”Har bestraffats”

I intervjun med Aftonbladet TV säger Daniel Suhonen att flera av Håkan Juholts största kritiker verkar ha straffats.

– De som varit med och agerat mot – eller inte för – Håkan Juholt har bestraffats av Stefan Löfven. Det finns ett väldigt starkt samband mellan att ha svikit Håkan Juholt och att inte få sitta i regeringen, säger han.

Men Håkan Juholt var en otippad kandidat, när han valdes till partiledare.

Motarbetades direkt

När applåderna rungade efter att Håkan Juholt presenterats som ny partiordförande spelades en låt med titeln "A little less conversation". På podiet där Håkan Juholt höll sitt tal stod ordet "nystart".

– Väldigt många var glada. Han gjorde socialdemokratin stolt och stark, en rörelse som inte ville vika ner sig, säger Daniel Suhonen.

Men han menar också att det fanns andra känslor i partiet.

– Mona Sahlin ville sitta kvar. Men motståndet var för starkt. Hon ville att någon av hennes adepter skulle ta över, Damberg, Östros, Österberg. Men så blev det inte, säger han.

Enligt Daniel Suhonen började arbetet för att motarbeta Håkan Juholt direkt.

– Folk som är satta nära Juholt, men har sina rötter i andra delar av partiet, säger att han ska inte bli långlivad. Väldigt många är där och stöter kniven i Håkan, men det är ingen som enskilt utdelar det avgörande hugget. Många bidrar. Håkan studsar mot en vägg av makt och krossas, säger han.

Flera namngivna kritiseras

I boken pekas före detta LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin ut som en av de som drev på hårdast för att avsätta Håkan Juholt.

– Hon är med och håller i yxan. Det är väldigt vanligt att de som själva blir utsatta för ett drev sen inte läker i det utan bär någon sorts hämndbegär, säger Daniel Suhonen.

Även den nuvarande partisekreteraren Carin Jämtin får kritik.

– Det som framkommer i den här historien är ju en oerhört svag partisekreterare. Har man i uppdrag att se till att partiet funkar så kan man inte se att hon lyckades.

Och han avslutar med att ge svidande kritik till partiets nuvarande ledning.

– Socialdemokratin är skadad och sjuk. Det finns människor i partiledningen nu som gång efter gång har agerat på ett sätt som skadar Socialdemokraterna. Lögnarna kommer ha det lite tufft, säger han.

Publicerad: