Irakisk journalist dödad av IS

Av: Ida Persson

Publicerad:
Uppdaterad:

Den irakiske tv-journalisten Raad al-Azzawi har dödats av terrorsekten IS, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Dådet ska vara en hämnd för de USA-ledda flygräderna i Irak och Syrien.

37-årige Raad al-Azzawi, som jobbar för den lokala tv-stationen i provinsen Salahuddin, dödades på fredagen i närheten av staden Tikrit. Det uppger Salahuddins guvernör Raed Ibrahim, som säger att han inte kan ge fler detaljer om mordet.

IS, som kontrollerar stora områden vid den irakisk-syriska gränsen, har gjort sig skyldiga till flera avrättningar av journalister. Dåden ska vara en hämnd för den senaste tidens USA-ledda flygräderna mot Irak och Syrien, uppger nyhetsbyrån AP.

Reportrar utan gränser har tidigare varnat för att al-Azzawi skulle avrättas, då han vägrat ansluta sig till terrorsekten. Enligt en observatör ska al-Azzawi ha kidnappats den 7 september.

Raad al-Azzawis släktingar berättar för Al Jazeera hur han skjutits till döds på fredagen tillsammans med sin bror och två civila.

– De kom till hans hem och tog han och hans bror, säger släktingen.

– Han hade inte gjort något fel. Hans enda brott var att han var kameraman. Han gjorde bara sitt jobb.

Trebarnspappan Azzawi jobbade för den lokala nyhetskanalen Salaheddin, som tidigare utsatts för attacker av IS.

I december stormades tv-stationen av två självmordsbombare i ett attentat som dödade fem journalister. Attacken kom efter att IS anklagat stationen för att ge en "förvriden bild av Iraks sunnibefolkning".

Publicerad: