FN: Ebola måste stoppas inom 45 dagar

avNiklas Eriksson

1 av 2 | Foto: JOHN MOORE/GETTY IMAGES
En kvinna slänger jord mot sin döda syster, 28-åriga Mekie Nagbe, samtidigt som kroppen förs iväg till kremering. Mekie Nagbe dog utanför sitt hem när hon skulle försöka gå till ett behandlingscenter.

Ebolakrisen måste stoppas inom 45 dagar, varnar FN.

– Antingen stoppar vi ebola nu eller så står vi inför en situation utan motstycke som vi inte har någon plan för att hantera, säger FN:s Anthony Banbury.

Innan november är slut måste 70 procent av alla ebolasmittade människor får vård och 70 procent av alla begravningar ske utan att smittan sprids vidare, enligt världshälsoorganisationen WHO.

Annars står världen oförberedda inför hur krisen kommer att utvecklas, uppger FN:s vice ebola-koordinator, Anthony Banbury.

– Vi måste göra det inom 60 dagar räknat från 1 oktober. Om vi når de målen kan vi vända på den här epidemin, säger han enligt Sky News.

Men målet blir hela tiden svårare att nå.

”Då misslyckas vi totalt”

I nuläget har det bekräftats över 9 000 ebolafall i Västafrika och över 4 447 dödsfall. Och antalet växer explosionsartat. WHO uppger att det antalet smittade per vecka kan växa till 10 000 fall inom två månader, uppger Sky News, och FN säger att det ebola-viruset ”håller på att vinna loppet”.

För att kunna stoppa spridningen måste fyra mål nås, enligt FN. Offer och de personer de kan ha smittats måste hittas, de konstaterade fallen måste få hjälp, begravningar måste säkras så att smittan inte sprids och slutligen måste människor få information så att de kan skydda sig själva.

– Misslyckas vi med någon av dessa delar, då misslyckas vi totalt, säger Anthony Banbury, enligt Sky News.

Oförlåtlig sjukdom

WHO:s assisterande generaldirektör Bryce Aylward säger att lyckade insatser snabbt kan begränsa spridning och att det finns positiva signaler om att det har börjat ske i norra Liberia och Guinea.

Men kom också med en varning:

– Det här är ebola, det är en fruktansvärd och oförlåtande sjukdom. Antalet fall måste ner till noll.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ebola