M-politiker hotad av nazister i Almedalen

VISBY. Riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och Victoria Kawesa (FI) blev i morse dödshotade av nazister.

"Synd man inte har vapenlicens", twittrade nazisten under en livedebatt och uppmanade en annan nazist i publiken att ta sig upp på scenen.

– Det var en märklig stämning, säger Hanif Bali till Aftonbladet.

I lördags höll nazistiska Svenskarnas parti tal från Almedalsscenen i Visby. Samma kväll utsattes socialdemokratiske riksdagsledamoten Arhe Hamednaca för en rasistattack av fyra okända på en gata.

Uppmanade: Gå upp på scen

I morse sände Sveriges Radio en debatt inför publik.

Debatten handlade bland annat om rasism och om hur nazisterna ska bemötas och i panelen satt Hanif Bali (M), Victoria Kawesa (FI), representanter från Expo och Svenska kyrkan.

Då twittrade en nazist från Svenska motståndsrörelsen och uppmanade en annan nazist som var på plats: "Hörru varför går ni inte upp på scenen och avbryter lögnarna med några rediga käftsmällar?"

Nazisten på plats svarade: "Tror det är dumt att ge sig på dem framför Säposmutsen. Däremot tycker jag absolut man skulle gå upp och avbryta skiten" och fick svar:

"Alla fiender på en plats. Synd man inte har vapenlicens".

Svp-medlem skrek

Senare twittrade den förste nazisten: "Hanif Bali ska bemötas som en parasit. Alltså något man gör sig av med".

– Det var en väldigt märklig stämning. Svenskarnas partis partisekreterare stod i publiken och skrek att vi var lögnare. Jag försökte höra vad mina meddebattörer sa, men det var svårt trots att jag hade hörlurar på mig. Han störde evenemanget och vägrade gå därifrån, säger Hanif Bali.

Bali kommer att polisanmäla hotet.

– Självklart, säger han.

"Som att brottas med grisar"

– Det ironiska är att jag under debatten sa att det här är en polisiär angelägenhet, inte en politisk. Man ska inte bemöta nazister som politiska motståndare. Det är som att brottas med grisar. Grisen tycker om det och du blir bara lerig.

Enligt Hanif Bali är det vardag för honom att bli hotad.

– Man har fått lära sig leva med att så fort man yttrar sig i en fråga som kan uppröra de här grupperna så är det hot, ibland mordhot.

Polisens presstalesman uppger att man hittills inte tagit emot någon anmälan och känner inte till händelsen.

Publisert: