”Tiggare måste bort från Sveriges gator”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Här är kandidaterna som vill förbjuda tiggeri

Debatten om tiggeriet var intensiv under våren. Aftonbladets granskning visar att nästan var tionde toppkandidat till riksdagen i höst vill införa tiggeriförbud.

– Det är en epidemi, säger Kristdemokraten Rolf Åbjörnsson.

"Det är dags att stoppa det organiserade tiggeriet på våra gator." Så löd budskapet i en kampanj från Sverigedemokraterna som sattes upp i Stockholms tunnelbana inför EU-valet. Affischerna väckte ilska och avsky, och många resenärer krävde att de skulle plockas ner.

Trots det ligger Sverigedemokraternas hårda linje mot tiggeriet kvar inför riksdagsvalet. Det visar Aftonbladets granskning av 600 toppkandidater från de åtta riksdagspartierna och feministsikt initiativ.

51 av kandidaterna svarar ja på frågan om tiggeriet ska förbjudas. Det innebär att ungefär 8,5 procent av de som vill in i riksdagen i höst är för ett förbud. I Sverigedemokraterna är siffran 93,8 procent.

– De ska bort från gatorna. Vi ger Rumänien väldigt stora bidrag via EU, och de ska ta hand om sin egen befolkning, säger Roger Richtoff, en av SD-kandidaterna som är för tiggeriförbud.

”Måste vidta någon form av åtgärd”

Det är dock inte bara SD:s representanter som vill stoppa tiggeriet med förbud. Fyra moderater och en kristdemokrat är inne på samma linje.

Kristdemokraten som vill förbjuda tiggeriet är Rolf Åbjörnsson.

– Den där frågan är jättesvår, och egentligen ska man ju inte svara som jag har gjort. Det verkar väldigt hårt, säger han, och fortsätter:

– Men jag tror inte att vi klarar detta med enbart internationellt arbete. Det har blivit som en epidemi. Jag har precis varit i lilla Finspång, och där är det tiggare överallt. Och i Stockholm vet ju alla hur det ser ut. Man måste vidta någon form av åtgärd. Vi kan inte ha det på det här sättet att hela landet blir befolkat av de här stackarna.

När du kallar det för en epidemi låter det som att du lägger skulden på tiggarna?

– Alla människor har ett ansvar för sina liv, oavsett om man är fattig eller inte. Sverige kan inte ta på sig det humanistiska ansvaret, om alla kommer hit från Bulgarien och Rumänien så blir det en absurd situation. Det man ska göra är att hjälpa dem där de är.

Vill ha lokala förbud

En av de fyra Moderater som är för ett förbud Lars Beckman, riksdagsledamot från Gävleborg.

– Polisen i södra Hälsingland har sagt att de vill att kommunerna ska ha möjlighet att införa lokala tiggeriförbud, det är det som jag är för.

På vilket sätt hjälper det tiggare att införa ett förbud?

– Det är en markering från samhället att det inte är okej att du sitter här och tigger. Det kan aldrig vara bra att unga människor tigger i stället för att skaffa sig utbildning och jobb. Vi måste hjälpa dem att nå dit, säger Lars Beckman.

”Reagerar med ryggmärgen”

Sverigedemokraterna sticker ut i Aftonbladets granskning av inställningen till tiggeriförbud. I de åtta andra partierna är motståndet mot ett förbud kompakt.

Men det finns två Sverigedemokrater som går emot partiet. En av dem är Robert Stenkvist.

– Vad skulle påföljden vara för tiggeri? Böter tycker jag verkar som en dålig idé, likaså fängelse som kostar samhället mycket pengar.

– Den fria rörligheten är ett misslyckande, det är bättre att se över den, säger han.

Hur ser du på att så många i ditt parti är för ett förbud?

– Det är väl så att många mer eller mindre reagerar med ryggmärgen utan att tänka efter ordentligt. Men när jag diskuterar med partikamrater är inte så många emot tiggeriet.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN