IS/Daesh (Islamiska staten)

Tysk IS-krigare lockades i kärleksfälla

Av: 

Mathias Asplund

NYHETER

Tysklands mest kände IS-terrorist har enligt tysk media mjölkats på information. Han lurades till att gifta sig med en amerikansk FBI-agent.

Ex-rapparen Denis Cuspert är nu uppsatt på USA:s terrorlista.

Tysken Denis Cuspert, 39, ska enligt en läckt tysk underrättelserapport ha funnit sig en ny identitet som jihadist och anslutit sig till terrorgruppen IS i april förra året. Efter att ha varit känd under sitt hiphop-namn Deso Dogg bytte han en ganska framgångsrik musikkarriär mot att uppträda i propagandavideos. Han syntes senast i en video på Youtube från den 6 februari.

Han har lagt ned musiken, tagit krigarnamnet Abu Talha al-Almani och enligt USA:s utrikesdepartement poserat på en video med ett avkapat huvud i handen.

Plötsligt bröts kontakten

Det hela är som hämtat ur tv-serien Homeland. Denis Cuspert blev förälskad i agenten och de gifte sig i Syrien under islamska former. Under de månader hon ska ha levt som hans fru har hon sedan samlat in underrättelseinformation som skickats ut ur landet på hemliga vägar. Men plötsligt bröts kontakten. Enligt tyska underrättelser befarades att hon blivit förälskad i IS-krigaren och att hon hade övergett sitt uppdrag. Men det dementerades sedan från amerikanskt håll.

Den kvinnliga agenten ska ha lyckats fly från terroristlägret och ta sig över gränsen till Turkiet, där hon greps av polis och hämtades av den amerikanska underrättelsetjänsten. Hon ska ha överlämnat både detaljerad och viktig information.

Svarade på sociala medier

Förra veckan sattes Denis Cuspert upp på USA:s terrorlista. Norska Verdens Gang skriver att det gjorts som ett direkt resultat av att rapparen infiltrerats av den kvinnliga FBI-agenten. Tidningen hänvisar till tyska Bild am Sonntag som skriver att uppgifterna bekräftats av källor inom både den amerikanska och tyska underrättelsetjänsten.

Cuspert svarade med ett inlägg på Twitter.

"Nu är jag hypad i Amerika", skrev han.

Denis Cuspert är en av över 370 tyska IS-krigare landets underrättelsetjänst håller koll på i Syrien och Irak.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

IS/Daesh (Islamiska staten)

FBI

Syrien

”Deso Dogg” Denis Cuspert