Finland

Uppgifter: Svenska marktrupper ska öva i norra Finland

Av: 

John Granlund

NYHETER

På tisdag presenteras den delvis hemligstämplade rapporten om fördjupat försvarssamarbete med Finland.

Men redan nu har de första uppgifterna läckt ut: svenska soldater ska öva markstrid i norra Finland.

Samtidigt planeras för en omfattande flygövning med Sverige, Finland och USA som deltagare.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) och hans finländske kollega Carl Haglund gav en försmak på rapportens innehåll på Folk- och försvar-kongressen i Sälen för en dryg månad sen. Ministrarna slog fast att det militära samarbetet mellan Finland och Sverige ska fördjupas - genom gemensamma övningar inom stridsflyg samt ubåtsjakt.

Läcker i förväg

Nu uppger finska morgontidningen Helsingin Sanomat att försvarssamarbetet också ska stärkas med gemensamma övningar för armén. Enligt tidningen finns planer på att svenska soldater ska öva på Europas största skjutfält Rovajärvi i norra Finland.

Uppgiften väntas vara del av rapporten om fördjupat försvarssamarbete som presenteras av Sverige och Finland på tisdag. Delar av rapporten kommer att vara hemligstämplad, uppger Peter Hultqvists pressekreterare Marinette Nyh Radebo. Hon ville på fredagskvällen inte bekräfta om de finländska förhandsuppgifterna stämmer.

– Det är inget som vi har gått ut med. Vi har gemensamt kommit överens om att vi skulle presentera rapporten på tisdag, säger hon.

Ska öva med USA

Samtidigt avslöjar Svenska Dagbladet att Jas/Gripen-piloter kommer att samöva med amerikanska och finländska stridsflyg över Östersjön i mars och april.

Enligt tidningen handlar det om ett amerikanskt initiativ.

– Det är en naturlig utveckling. Vi är en partner som de litar på, säger svenske flygvapenchefen Micael Bydén till SvD.

USA skickar F16 från sina baser i Europa och stationerar dem på Ämäribasen i Estland inför övningarna. Finland deltar med F18 och Sverige med Jas/Gripen.

Utmaning för piloterna

Som mest ska tolv plan samöva.

– Det är en högkvalitativ övning för både dem och oss. Våra plan har olika förmågor och det är en utmaning för våra piloter, säger flygvapenchefen Micael Bydén till SvD.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Finland

Carl Haglund

Försvarspolitik

Försvarsmakten

Peter Hultqvist

Estland

Jas Gripen