Vättar anklagas för trafikolyckor på E4

1 av 3 | Foto: Colourbox
Vättar är några av de väsen som anklagas ligga bakom olyckor på sträckan på E4.

avLisa Röstlund

NYHETER

Sträckan genom Ödmarken längs E4 norr om Gävle är särskilt olycksdrabbad.

Nu pekas de ansvariga ut: vättar, troll, tomtar, vittror och vålnader.

– Hur i helvete kan ni bygga en väg över platsen där trollen bor, rasar boende i området i brev till Trafikverket, skriver Arbetarbladet.

På en sträcka längs E4:n nära Skarvberget i norra Gästrikland har ovanligt många olyckor skett. Sedan vägen byggdes om till mötesfri har olyckorna minskat, men innan dess duggade mystiska olyckor tätt – bland annat ska tre bilar plötsligt börjat brinna under färd, förare har drabbats av akuta sjukdomsfall och punkteringar har varit högfrekventa just där, skriver Arbetarbladet.

Ödmården, som området heter, är mytomspunnet ända sedan medeltiden. Dels för att det varit Sveriges svar på Sherwoodskogen med rövare som fick resande adelsmän att ha extra vakter i just de skogarna – men också på grund av dess beryktade spöken och oknytt.

Vittror blir arga

Stig Edvinsson från Bergby, som arbetat med trafikfrågor i 30 år, delvis ihop med Trafikverket, följde vägbygget och minns diskussioner om övernaturliga väsen vid prospekteringen av E4-sträckan under 1980-talet.

– Trafikverket fick ganska många brev där det frågades "hur i helvete kan ni bygga en väg över platsen där trollen bor?". Jag har inte sett breven själv men de ska ha kommit från en trollgumma ute i skogarna, säger han till tidningen.

Trafikverket avfärdar

Journalisten Marianne Lundqvist, som täckte området under perioden, säger till tidningen att det även talades mycket om tomtar, och att människor rörde sig på "mark man inte ska röra". E4:n ska även "ogillas av vittrorna", som orsakar olyckorna. En annan teori är att vålnader retar sig på motorframfarten och sätter käppar i hjulen.

Trafikverket uppger dock att man inte tagit hänsyn till varken vittrorna, vättarna, tomtarna, trollen eller vålnaderna när vägbygget planlades.

ARTIKELN HANDLAR OM