Kraftiga åskoväder i flera delar av landet

1 av 4 | Foto: JOHAN NILSSON/TT
NYHETER

SMHI har utfärdat en klass 1-varning för delar av Värmland, Västra Götaland och Jönköpings län. Varningen gäller risk för kraftig åska och lokala skyfall under förmiddagen.

Under dagen föll stora mängder regn i Värmland som orsakade översvämningar på flera ställen.

Klass 1-varning innebär vissa risker för allmänheten. Åskregnen kommer in över länen under morgonen.

På vissa håll finns det risk för kraftiga skyfall och kraftig åska.

Under söndagsmorgonen klass 1-varnade SMHI för åskovädret i länen Uppsala, Stockholm, Södermanland och Skåne.

Vid sextiden på morgonen var det ett rejält oväder med kraftig åska och störtskurar över Stockholmsområdet. Vägbanor vattenfylldes snabbt och ställde till problem i trafiken.

– Det har varit jättemycket att göra på morgonkvisten, säger Magnus Bengtsson, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral.

Bränder och blixtnedslag

Det har bland annat varit ett blixtnedslag i en villa i Täby med kortslutning och bränd lukt som följd, två brinnande lador i Brottby, ett brinnande ödehus på Runmarö i Stockholms skärgård och en hel del översvämningar.

– Men det går inte att jämföra med hur stökigt det var förra söndagen, säger Magnus Bengtsson.

Enligt SMHI ska åskvädret över östra Svealand och Götaland avta under förmiddagen och så småningom röra sig till landets västra delar.

Tusentals blixtar

Vid 9-tiden utfärdade SMKHI en klass 1-varning för delar av Värmland, Västra Götaland och Jönköpings län. Där kan det under morgonen och förmiddagen komma stora regnmängder och åska kraftigt. Samtidigt slutade varningen att gälla Skåne och östra Svealand, som under söndagsmorgonen hade sammanlagt 13 500 blixtar.

Bakom varmfronten som orsakat åskvädret blir det nu riktigt varmt igen med temperaturer runt 30 grader i landets östra delar.

Översvämningar i Värmland

Under söndagsförmiddagen föll stora mängder regn i Värmland. Räddningstjänsten i Karlstad åkte på ett stort antal larm om översvämmade butikslokaler och källare.

– Vi har haft fullt upp hela morgonen, säger Magnus Lundqvist, räddningschef i beredskap.

Även flera viadukter svämmade över i Karlstad under förmiddagen.

Vid lunchtid på söndagen ändrade SMHI sin klass 1-varning för kraftig åska med stora regnmängder till att gälla enbart Värmlands län.