”Bristen på information under all kritik”

1 av 9
NYHETER

I Ombenning by, bara ett par kilometer från platsen där mannen i 30-årsåldern hittades död i natt vet de boende väldigt lite om vad som händer och om deras hus är i fara.

– Bristen på information är under all kritik, säger Tomas Westberg.

I Ängelsbergs bruk har räddningstjänsten en central för bekämpning av elden. Bara några hundra meter bort pyr det fortfarande efter nattens brand där en man i 30-årsåldern avled och en 42-åring brännskadades svårt. Röken ligger tät och det är nästan vindstilla.

En liten bit norrut om det evakuerade Ängelsberg ligger Ombenning by. Där har de boende fått höra väldigt lite om vad som händer omkring dem.

– Vi tog mopeden ner till Ängelsberg för att få veta mer, men de visste ingenting de heller, berättar Tomas Westberg.

”Noll information”

I går var de inne vid kriscentrat i Fagersta, men där kunde personalen inte berätta någonting.

– Kommunen gjorde ett jättejobb och fixade mat och boende till folk som evakuerats, men de hade absolut noll information. Det vi vet får vi se på tv och nyheter, säger han.

Han berättar att polisen inte ville låta honom åka hem i går. I stället fick han ta sig hem till grannarna på småvägar genom skogen.

– Vi får inte veta om vi är hotade här, men vi har packat lite foton och värdesaker. Jag kan åka på två minuter om så är, säger han.

”Nästan som krigstillstånd”

Lars-Eric Wahlfeldt, Tomas Westbergs granne, pekar på en karta och visar att branden är alldeles i närheten av byn, som brukar liknas vid Bullerbyn med sina röda hus och gärdsgårdar.

Branden är inne på sin sjätte dag, och bygden är sig inte lik.

– Det känns nästan som det är krigstillstånd, det är öde överallt, säger Tomas Westberg.

Medan vi pratar kommer skogsmaskiner ur skogen. Ägarna vågar inte ha kvar dem därute utan de ställer maskinerna ute på åkrarna, längre från brandrisken.

– Man är i chock. Vi har inte kunnat vara utomhus för röken. Ingen har ju varit med om något liknande i modern tid. Man får ta med sig de viktigaste sakerna, så får vi se hur det blir, säger han.