Svenske Peter: Som om presidenten kom

1 av 2 | Foto: Reuters
Två män i skyddskläder utanför sjukhuset i Atlanta.
NYHETER

Nu ska de två ebolasmittade amerikanerna vårdas på ett supersjukhus.

Den första patienten möttes av ett jätteuppbåd i USA.

– Det var som om presidenten anlände, säger svenske sjukhusgrannen Peter, 62.

Den förste av de två ebolasmittade amerikanerna anlände i förrgår till Atlanta från Liberia. Läkaren Kent Brantly, 33, möttes av ett stort medie- och säkerhetsuppbåd när han iklädd en skyddsdräkt klev in i Emorys universitetssjukhus.

– Det var ju fyra eller fem helikoptrar i luften och en kortege som om det vore en president eller kung som anlände, säger svenske Peter von Feilitzen, 62, som bor tio minuter från sjukhuset.

Oroliga amerikaner

Han har sett ett 50-tal poliser skydda det avspärrade området.

Många amerikaner har varit emot att folk som smittats av den dödliga blödarfebern flygs in i landet.

– Alla är väl rädda för att det finns risk att han smittar andra, för i så fall kommer det ju att gå åt helvete, säger Peter von Feilitzen.

Bakteriestoppande filter

Men Emorysjukhuset är enligt experter ett av säkraste i världen att behandla någon med ebola på, skriver AP. 2005 tog man emot patienter med sarsviruset - som till skillnad från ebola kan smitta genom nysningar eller hosta.

Isolationskliniken har bland annat rum med ett "negativt lufttryck" - vilket innebär att luft kan komma in i rummet men bara ut genom ett bakteriestoppande filter. Läkare uppgav i går kväll för Reuters att Brantly mår bättre. Den andra smittade amerikanen, missionären Nancy Writebol, 60, flygs till Emorysjukhuset i veckan.