Nyheter

”De slog mig tills jag inte kunde gå”

Av: 

Ida Persson

NYHETER

I 106 dygn torterades amerikanen Yonas Fikre, 34, av Förenade Arabemiratens säkerhetstjänst, enligt hemliga dokument. 

Tortyren ska ha utförts på uppdrag av FBI.

I tre år har han bott i Sverige - nu avslöjar SVT att han utvisas till USA.

I april 2010 kallas Yonas Fikre till ett möte på amerikanska ambassaden i Khartoum, Sudan.

Men det blir inget möte. I stället inleder FBI ett flera timmar långt förhör med Fikre där de försöker övertyga honom om att skriva upp sig som informatör.

De frågar om hans koppling till en imam i hemstaden Portland och via mejl från myndigheten pressas han att tacka ja till värvningen.

– Jag tog det som ett hot, säger Fikre i en dokumentär som sändes i SVT 2012.

När han vägrar skrivs han upp på listan för medborgare med flygförbud.

Och hoten fortsätter. Ett år senare, i april 2011, grips han av säkerhetspolis i sin bostad i Abu Dhabi. Lägenhet genomsöks och hans datorer tas i beslag. Därefter torteras han brutalt under 106 dagar.

”Slog tills jag inte kunde gå”

Under tortyren blir han pressad på frågor om sin relation till Portland-imamen och varför han inte vill jobba för FBI.

FBI-dokument som SVT tagit del av beskriver den utstuderade misshandeln.

– De lade mig på golvet med lyfta ben och slog mig på fotsulorna med en batong. De slog tills jag inte kunde gå. Sen tvingade de mig att stå upp på mina värkande fötter, berättade Yonas Fikre i Rapport den 26 maj 2012.

Efter tortyren förs han till en flygplats och får frågan om var han vill åka. När han inte tilläts flyga till USA deporterades han till Sverige, där han har släkt.

Nu har hans asylärende pågått i tre år. Och i dag avslöjar SVT att Yonas Fikre utvisas till USA. Enligt Migrationsverket är han inte hotad i hemlandet.

Han fråntas också rätten till tidsfrist, vilket innebär att han måste resa direkt. Han får inte heller återvända till Sverige på fem år.

– Jag har fått uppdrag att överklaga ärendet, säger Hans Edberg, en av advokaterna som jobbar med Yonas Fikres ärende.

”Har varit en tuff tid”

Han ifrågasätter Migrationsverkets bevisföring.

– De säger att de tror på hans uppgifter om tortyren men säger att bevisbördan ligger på honom. Men det står i UNHCR:s dokument att man inte ska ha bevisbördan. Det är myndigheten som ska bevisa motsatsen. De gör fel här.

Är det trovärdigt att han skulle ha torterats på uppdrag av FBI?

– Vem skulle annars ha gjort det? Det finns ingenting som tyder på att han skulle torteras av någon annan anledning. Han är mobilförsäljare i Abu Dhabi. Vem vill tortera en mobilförsäljare?

Yonas Fikre menar att han riskerar att bli frihetsberövad och utsättas för nya övergrepp i USA. I enlighet med National Defence Authorization Act kan en terrormisstänkt person hållas fängslad på obestämd tid utan åtal eller rättegång. Obamaadministrationen har inte kunnat bekräfta att regeln inte gäller amerikanska medborgare.

Svenska säkerhetspolisen menar att Fikre är ett säkerhetshot för Sverige och att han därför bör utvisas. Men enligt Fikre medför SÄPO:s uttalande en extra risk för honom att återvända.

– Han får ju en terroriststämpel på sig i samband med detta. Om han skickas till USA kommer han att vara fast där, säger Hans Edberg.

Men när SVT når Yonas Fekri är han fortsatt hoppfull.

– Det har varit en tuff tid. Men man måste hoppas att något gott kan komma ut av allt detta. Jag tror på ordspråket att det finns ett ljus i slutet av tunneln.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert: