En besserwisser med känsla för feeling

Foto: Jesper Rönndahl.
NYHETER

Jesper Rönndahl skämtar programmet igenom.

Utan en ton av allvar.

Bravissimo! Excellente!

Han talar i samma takt som Usain Bolt travar. Han spelar bara upptempomusik. Han refererar till avföring, könsorgan och dess sjukdomar.

Den som inte gillar det får nog inte mycket ut av Jesper Rönndahls sommarprat.

Och den som gillar föreläsningar om tragedier, politik och pekpinnar blir nog också besviken. Veberöds Louis C.K. gör ett renodlat humorprogram.

En obotlig besserwisser

Det är i detaljerna i gestaltningen som Jesper Rönndahl skiljer sig från många andra komiker. Modet att borra ner sig i sina skämt. Med ett sådant högt tempo är det ett måste att skapa hela bilder för lyssnarna.

Detaljrikedomen har sin förklaring. Rönndahl beskriver sig själv som en obotlig besserwisser. Det är också vad programmet handlar om.

För honom började det redan i sandlådan. Vid sju års ålder fick han Barnens lexikon, sedan var det kört. Likt hundratusentals andra svenskar har han en outtröttlig förmåga att rätta personer som har fel.

Det värsta med själva åkomman är att besserwissern oftast vägrar erkänna sina egna misstag.

En av landets bästa komiker

Jesper Rönndahl är väl medveten om sin ovana. Det var den som till slut fick hans humorkarriär att lossna. I början tog han sig fram genom att göra narr av sig själv. Han spelade dum och publiken skrattade.

Men så kom han på att tittarna och lyssnarna gillade hans torra sida. ”Ju nördigare det var, desto roligare tyckte folk det var”.

Det är själva förklaringen till att han i dag räknas som en av landets bättre komiker. I ”Institutet” i P3 får han numera blanda humor och vetenskap på veckobasis.

Självklart spelar Rönndahls radiorutin en betydande roll för programmets verkshöjd. Men framför allt är det tack vare hans känsla för feeling.

En besserwisser måste nämligen kunna tygla sig själv, veta när det är värt att gubba loss.

I Jesper Rönndahls fall är det hela programmet.