S skärper tonen – för att vinna valet

avAnette Holmqvist

Löfven menar att det är stenhårt jobb som krävs

1 av 3 | Foto: URBAN ANDERSSON

Gapet mellan blocken krymper i en rasande fart.

Nu skärper Socialdemokraterna tonen mot de politiska motståndarna – för att vinna valet.

– Vi upplever att det har blivit en mycket hårdare och mer lögnaktig ton i de kampanjer vi möter. Det gör att vi också blir hårdare, säger Jan Larsson, valgeneral (S).

Det är bara fem dagar kvar till valdagen och nu tätnar striden om statsministerposten.

Det stora övertag som S, V och MP haft tillsammans hade i tisdagens mätning i Aftonbladet/United Minds mer än halverats på bara tre dagar och är nu bara 4,2 procent till de rödgrönas fördel. Andra mätningar har visat samma tendens.

S-ledaren Stefan Löfven har gång på gång påpekat att valet kommer att bli jämt.

Under tisdagen ville han inte prata om den negativa trend som mätningarna visar, med hänvisning till att alla får svaret på söndag.

– Det kommer tre om dagen, om jag ska kommentera varenda en så blir det ohållbart. Den 14:e september vet vi, säger han.

Tuffare i budskapen

Stefan Löfven poängterar dock att han tror på valseger. Men att det kommer att krävas hårt jobb, många möten med människor och partiets alla företrädare lyckas göra skillnaderna mellan de politiska alternativen tydliga.

Detta är något som också hans valgeneral Jan Larsson, biträdande partisekreterare, tagit fasta på.

– I den annonskampanj vi lanserat nu i dagarna är vi tuffare i budskapen. Det är "Stoppa skolkaoset, byt regering, åtta år räcker". Den är lite hårdare i tonen än vad vi hade planerat. Det är medvetet för att skärpa in konfliktytan tydligare, säger han.

Enligt Larsson beror det på att S upplever att de politiska motståndarnas budskap blivit både råare och mer lögnaktig. Han ger exempel som de brev från Moderaterna som nått många villaägare och varnar för att fastighetsskatten kan komma tillbaka med S.

– Det är helt hämtat ur luften och görs bara i syfte att skrämmas, säger valgeneralen.

S väntas också svara genom utskick i sociala medier och fler korta kampanjfilmer.

Löfven ringde tusentals

Men det är inte bara en hårdare ton och skärpt konfliktyta som ska ta Socialdemokraterna tillbaka till makten i regeringskansliet efter åtta år, enligt Jan Larsson.

I planen för de sista skälvande dagarna fram till valet finns också ett intensifierat ringande och fortsatt dörrknackning runt om i landet.

Totalt ska 1,75 miljoner samtal genomföras. Det ursprungliga målet på 1,5 miljoner har redan uppnåtts.

Under gårdagskvällen genomförde till exempel Stefan Löfven ett teleforum, ett slags telefonmöte, där 100 000 personer fick ställa frågor till S-ledaren.

– Att vi ringer så systematiskt och att vi får in så många frivilliga som vill vara med, det är ett uttryck för den minskade ledningen i det här valet, säger Larsson.

Att i övrigt ändra planen utifrån den senaste tidens opinionsmätningar är dock inte aktuellt, enligt valgeneralen.

– Man måste hålla huvudet väldigt kallt och hålla fast vid sin strategi. Den stora risken är att man stressar upp sig när det är en massa mätningar, sannolikhet och psykologi.

Partikamrater efterlyser passion

Aftonbladet har ringt runt till en rad socialdemokrater med anledning av det krympande avståndet till Alliansen.

De flesta poängterar att den inslagna vägen är rätt - det är jobb, skola och välfärd som ska poängteras.

Däremot, menar flera, måste det till mer passion och en tydligare berättelse om varför människor ska rösta just på S.

– Vi är jävligt oroliga över Sverigedemokraterna och det inflytande de kan få med Alliansen. De här sista dagarna måste vi vara mycket tydligare i vad skillnaden skulle bli med oss, säger en S-källa.

Andra menar att S i jakten på makten har slipat ned så mycket av sina vassaste kanter att partiet kan upplevas som diffust i dag.

Det är också en bild som delas av personer inom den tänkta samarbetspartnern Miljöpartiet.

– Sossarna har spelat alldeles för safe. Man har tagit bort relevansen för varför man ska rösta på dem. Vi hade gärna sett att de tagit någon jävla fajt någon gång, säger en miljöpartist.

M: De är stressade

Bland dem som tycker att partiledningen är på rätt spår och att det bara gäller att jobba på finns Johan Persson, kommunalråd i Kalmar. Han menar dock att det viktigaste nu är att fullt ut fokusera på att lyfta fram den egna politiken.

– I Kalmar har vi valt att bara prata om vår egen politik, det uppskattas av väljarna. Det kan ibland vara för mycket käbbel på riksnivå, säger han.

Valgeneralen ger dem alla delvis rätt. Däremot håller han inte alls med om att S slipat ned sina kanter.

Viktigast av allt, menar Jan Larsson, är dock att väljarna senast på söndag tänker genom vilket samhälle man vill ha.

– Är det ännu mer av skolkaos och ökande arbetslöshet man vill ha eller är det en handlingskraftig regering som vet vad den vill med Sverige?

Att S skruvar upp tonen mot motståndarna, eftersom man anser att man möter en allt råare ton, kommenterar Anna Charlotta Johansson, presschef hos Moderaterna, så här:

– Löfven har återkommande haft sakfel och det är rimligt att det påpekas, det är en del av debatten. Eftersom S är så små i mätningarna förstår jag de är stressade och försöker skylla på andra när det egentligen är de som svartmålar Sverige. Vi går till val på hur vi kan göra ett bra Sverige ännu bättre med förslag för fler jobb och bostäder.

ARTIKELN HANDLAR OM