Polisanställd ändrade Kakan Hermanssons Wikipedia-sida

Av: Sepáram Damon Dastory

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2
Kakan Kermansson.

En polisanställd gick in och ändrade radioprofilen Kakan Hermanssons Wikipedia-sida, uppger Dagens Nyheter.

Där beskrevs radioprofilen som polishatare och vänsterextremist.

– Vi vet inte vem det är som gjort det, säger Stephan Ray på Rikspolisstyrelsen.

Karin Hermansson hamnade i blåsväder efter ett twitterinlägg som löd: ”Kämpa Stockholm, idag och för alltid. Ta hand om varandra och glöm ej; ACAB. Dom skyddar nassarna inte oss" (ACAB är en förkortning av All cops are bastards, reds anmärkning).

Efter inlägget gick hennes arbetsgivare Sveriges Radio ut offentligt och bad om ursäkt. Hermansson bad även om ursäkt på Twitter.

Gjorde tillägg på Wikipedia

Men alla inom poliskåren verkar inte ha godtagit ursäkten. Under fredagen gick en polisanställd, via sin jobbdator, in och ändrade uppgifter på programledarens Wikipedia-sida.

Tillägget handlade bland annat om att hon stöttar vänsterextremism och att hon hatar poliser. Även hennes omdiskuterade twitterinlägg lyftes fram, samt information om en Facebook-grupp som startats med krav på att kakan Hermansson ska lämna Sveriges Radio och Public Service.

Ändringarna på Wikipedia-sidan gjordes från en ip-adress som kommer från Rikspolisstyrelsen. Det uppger Dagens Nyheter som först skrev om tilltaget.

– Det här är ingenting som Rikspolisstyrelsen som myndighet står bakom. Vi har 3.000 anställda och det är en enskild medarbetare som har gjort det. Vi vet inte vem det är. Från myndigheten jobbar vi inte så, säger Stephan Ray pressekreterare på Rikspolisstyrelsen.

Togs bort efter en stund

Den polisanställde ska ha gjort tillägget i Wikipedia via sin jobbdator.

Är det lämpligt att en polisanställd går in ändrar uppgifter på det sättet?

– Det beror på vad man gör eller i vilket syfte. Men det ingår inte i arbetsuppgiften att gör tillägg i Wikipedia-sidor, det kan jag säga, säger Stephan Ray till Aftonbladet.

Ändringarna togs bort från Wikipedia efter en stund.

Det är ännu oklart om Polismyndigheten kommer att vidta några åtgärder mot den anställde.

– Det kan jag inte svara på, våra arbetsjurister får titta på om personen i fråga brutit mot några regler. Det är ingenting jag känner till i nuläget. 

Publicerad: