Aftonbladet Inizio

Miljön allt viktigare för väljarna

avJoachim Kerpner

Framför allt bland unga

Miljöfrågan blir allt viktigare för väljarna ju längre valrörelsen går.

Det visar Aftonbladet/Sverige tycker:

– Miljöfrågan tilltalar brett i opinionen, men framför allt i den unga gruppen är den frågan väldigt viktig, säger Karin Nelsson, projektledare för Sverige tycker.

Totalt sett ligger opinonen ganska stilla när det gäller vilka frågor som är viktigast. I toppen ligger fortfarande sysselsättning och jobb, utbildning och skola samt sjukvård.

Miljöfrågan klättrar

Men de senaste dagarna har miljöfrågan börjat klättra och är nu uppe på femte plats.

– Miljöfrågan stiger i takt med att de unga börjar intressera sig för valet. Den var tidigare nummer tre bland unga väljare, men nu är den nummer två, säger Karin Nelsson, partner på analysföretaget Inizio och projektledare för Sverige tycker.

En tydlig trend

Hon konstaterar att miljöfrågan inte är någon x-factor - en fråga som kan avgöra en valrörelse - men att den ändå visar på en tydlig trend.

– Unga tar ställning senare än andra grupper. När de börjar intressera sig blir miljöfrågan utgångspunkten för dem, säger Nelsson.

Alliansens gröna röst, Centerpartiet, har gått starkt framåt i opinionen:

– Jag tror ökningen av miljöfrågans betydelse har med Annie Lööf att göra. Hon har varit väldigt tydlig och kommit igenom i valrörelsen, säger Karin Nelsson.

Här kan du ladda ner hela undersökningen:

Excel-fil

PDF-fil

Alla Sverige Tycker-undersökningar finns här.

ARTIKELN HANDLAR OM