Flyr infernot i USA: ”Det regnar eld”

1 av 8
NYHETER

Två omfattande bränder rasar i Kalifornien. Över 150 kvadratkilometer mark har bränts sönder och flera nationalparker har fått stänga. Närmare 5 000 brandmän arbetar med släckningen och djurlivet evakueras i en verklig ”Noas ark”.

– Det regnade eld från himlen, säger Oliver Bates som försökte rädda sitt hem.

I nästan en vecka har två stora bränder rasat i Kalifornien. En av bränderna härjar i ett torrt och lågt bevuxet landskap norr om Los Angeles vid Santa Clarita-bergen, och den andra pågår mellan Carmel och Big Sur längre norrut där stora redwood-träd brunnit ned. Undantagstillstånd har utlysts i båda områdena och bränderna omfattar nu mer än 150 kvadratkilometer, enligt Reuters.

Vägrade lämna – dog

Branden i Santa Clarita har successivt spridit sig och LA Times rapporterar att över 3 000 brandmän kämpar mot lågorna. 20 000 personer evakuerades under helgen från sina hem, minst 18 hus har förstörts, men under måndagen har flera fått återvända då räddningstjänsten uppger att 25 procent av branden är omringad.

Däremot har boskap och vilda djur evaukerats genom hjälp av lokala viltvårdare i Los Angeles-förorten Sylmar i vad som beskrivs som en verklig ”Noas ark”.

Upp emot 400 djur, tigrar, lejon, björnar och pumor, har lockats in i burar med hjälp av kött och sedan lastats på lastbilar och trailers, säger Martine Colette vid Wildlife Waystation i Sylmar.

En person har dött i Santa Clarita-branden, skriver Reuters. Robert Bresnick, 67, hittades död i lördags vid en utbränd bil parkerad vid ett hus i området. Bresnick besökte en vän och när uppmaningen om att evakuera gick ut ville han inte köra därifrån, uppger Los Angeles rättsläkare Ed Winter i ett uttalande.

Kunde inte vattenbomba

Kalifornien har under fem år dragits med en svår torka, rapporterar CNN. Den senaste tiden har temperaturen i området närmat sig 40-gradersstrecket.

Den andra skogsbranden rasar i området mellan Carmel och Big Sur i de centrala delarna av delstaten.

Branden, som bränt sönder stora områden av redwood-träd, startade i fredags och brandkåren har under tisdagen omringat 10 procent av den, skriver CNN. Helikoptrar och flygplan har däremot haft svårt att vattenbomba elden på grund av den tjocka röken, enligt LA Times. Mer än 2 000 brandmän kämpar mot lågorna.

”Regnade eld från himlen”

Oliver Bates har tillbringat de tre senaste nätterna i Röda korsets logi efter att ha fått fly från sitt hem i närheten av staden Monterey.

– Jag lämnade när det började bli riktigt dåligt. Det regnade eld från himlen, säger han till lokalkanalen KSBW.

Bates är en av 300 personer som flytt från branden. Hittills har inga personer kommit till skada i den branden men flera nationalparker har fått stänga. Orsaken bakom bränderna utreds av myndigheterna.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder

USA