Äldre skadad i grovt rån – en anhållen

NYHETER

Tidigt på söndagsmorgonen bröt sig en person in hos en äldre man i Arjeplogs kommun.

Enligt polisen ska den äldre mannen ha blivit fastbunden, misshandlad och utsatt ”för andra brottsliga gärningar av synnerligen grov karaktär”.

På söndagskvällen var en person anhållen på sannolika skäl misstänkt för brottet efter en omfattande polisinsats.

Tipsa | Aftonbladet

Rånet, som ska ha genomförts med vapen och betraktas som grovt, skedde på söndagsmorgonen i Arjeplog kommun. Enligt polisen slog den äldre mannen själv larm vid 07.30.

Då uppgav brottsoffret att en man brutit sig in i hans bostad och misshandlat honom med tillhyggen. Den äldre mannen ska sedan ha blivit fastbunden och gärningsmannen ska ha tvingat till sig nycklarna till vapenskåpet som fanns i bostaden.

Polisen uppger att den äldre mannen utsattes för grovt våld under hela händelseförloppet och skriver på sin hemsida att "gärningsmannen har dessutom utsatt mannen för andra brottsliga gärningar av synnerligen grov karaktär”.

Gärningsmannen fick med sig vapen

Hur länge den äldre mannen var fastbunden och misshandlades vill polisen inte gå in på.

Gärningsmannen ska ha lämnat brottsplatsen med ”ett antal vapen”.

Under dagen har polisen genomfört en "omfattande insats" där bland annat hundförare och helikopter har deltagit. Med hänvisning till brottets karaktär, utredningstekniska skäl och hög arbetsbelastning var polisen under dagen knapphändig med information till medier.

”Detaljer som är allt annat är roliga”

Vid 20-tiden på söndagskvällen meddelades att den stora polisinsatsen har gett resultat. Någon gång under dagen har en misstänkt man hittats, gripits och sedan även anhållits på sannolika skäl misstänkt för det grova brottet.

När och hur gripandet har gått till vill inte polisen gå in på i nuläget. De vill inte heller lämna några uppgifter om den anhållne mannen eller om det finns ytterligare personer som jagas i ärendet.

– Vi går ut med den information vi lämnat på hemsidan och det finns goda skäl till det, säger Markus Holmberg, vakthavande befäl vid polisen i Norrbotten.

– Det finns specifika detaljer som är allt annat än roliga.

Polisen: Kan inte kommentera

– Det är locket på. Av utredningstekniska skäl kan jag inte kommentera något, säger André Westberg, befäl vid polisens ledningscentral, till Norran.

Men enligt uppgifter till tidningen inträffade rånet i en by i Arjeplog kommun.

– Ett stort antal poliser och en piketbuss var på plats, säger en person till Norran.

Den äldre mannen har, enligt länssjukhuset, fått mindre allvarliga skador i form av flera frakturer i ansiktet. Han vårdas på Sunderby sjukhus.

Polisen skriver på hemsidan att en ”mängd utredningsutgärder återstår”.

ARTIKELN HANDLAR OM

Arjeplog

Brott