Sanders gav Clinton sitt fulla stöd

avNiklas Svahn

NYHETER

Aftonbladet rapporterade live från USA

1 av 20

Philadelphia, Pennsylvania. Demokraterna har under turbulens inlett sitt konvent i Philadelphia.

Flera gånger då en talare sagt Hillary Clintons namn har folkmassan buat. Men en färsk väljarundersökning visar att hon har ett stort stöd bland Bernie Sanders supportrar.

– Hillary Clinton måste bli USA:s nästa president, säger Sanders under sitt tal.

Demokraternas konvent i Philadelphia pågår samtidigt som Donald Trump, enligt CNN:s senaste väljarundersökning, tagit ledningen.

Nu leder den republikanske presidentkandidaten med 44 procent mot Hillary Clintons 39. Tidigare har Clinton varit i ledningen, men efter det republikanska konventet i Cleveland har Trump minskat avståndet undan för undan.

Namnet blev utbuat

En av de stora frågorna för Clinton är hur hon ska få Bernie Sanders supportrar att rösta på henne och inte övergå till Trump. Den Washingtonbaserade tankesmedjan Pew Research Center publicerade under måndagen en undersökning av Sanders-anhängare som visar att 90 procent av dem skulle rösta på Hillary framför Trump. I början av juli låg den siffran på 85 procent, rapporterar The Guardian.

När Bernie Sanders, vid fem-tiden på morgonen svensk tid, klev upp på scenen i Philadelphia möttes han av ett öronbedövande jubel som inte ville ta slut. ”Tack”, sa han gång på gång utan att publiken tystnade.

Han började med att konstatera sin egen besvikelse över att inte ha blivit vald, men sa att en revolution inom amerikansk politik hade börjat.

Sedan gav han en pik åt Trump.

– Vi behöver inte ledarskap som förolämpar muslimer, mexikaner, latinamerikaner och delar upp oss.

Därefter gav han Clinton sitt fulla stöd.

– Hillary Clinton måste bli USA:s nästa president, säger Bernie Sanders.

– Och jag kommer göra allt jag kan för att det ska bli verklighet.

”Han talar inte för mig”

En som rev ner applåder till Clintons fördel var Anastasia Somoza, talesperson för funktionsnedsatta i USA. Hon talade efter att en film visats med klipp från när Trump hånar en reporter med funktionshinder.

– Hillary Clinton ser mig. Donald Trump ser inte mig, han hör inte mig, han talar inte för mig, sa Anastasia Somoza följt av ett stort jubel.

När ”First lady” Michelle Obama höll tal steg jublet på nytt. Hon talade om Clinton som en person som inte viker sig under press.

– När hon inte vann i förra primärvalet gick hon inte hem och blev arg. Hon ställde stolt upp för landet som utrikesminister, sa Michelle Obama.

Hon fortsatte att tala om sina döttrar, att de måste få se att en kvinna kan bli president i USA.

Vid den här tidpunkten hade folkmassan slutat bua sedan länge och istället börjat hylla talarna.

ARTIKELN HANDLAR OM