Sveriges Radios korrespondent attackerad i Ryssland

Foto: Sveriges Radio
Maria Persson Löfgren.

avNiklas Svahn, Susanna Hållbus, TT

NYHETER

Sveriges Radios korrespondent i Moskva, Maria Persson Löfgren, skadades i ett överfall i den ryska delrepubliken Ingusjien, rapporterar Ekot.

Hon ska ha blivit attackerad av 20 maskerade män under en reportageresa.

Händelsen inträffade under onsdagen i Ingusjien, en delrepublik i Ryssland.

Maria Persson Löfgren befann sig på uppdrag i området när ett tjugotal män beväpnade med knivar och påkar misshandlade och rånade henne tillsammans med tre andra journalister och ett antal människorättsaktivister som var på väg mot den tjetjenska huvudstaden Groznyj, uppger Ekot.

Bilen Maria Persson Löfgren färdades i tillsammans med andra journalister stoppades av män beväpnade med knivar och påkar.

Chauffören och samtliga passagerare slets ur bilen och misshandlades. Därefter sattes bilen i brand. Maria Persson Löfgren fick lindriga skador i ett ben och befinner sig nu i säkerhet, uppger Ekot.

”Skrek att de var terrorister”

Ekots utrikeschef Ginna Lindberg uppgav för det egna nyhetsprogrammet i går att hon har varit i kontakt med Maria Persson Löfgren, som berättade att deras bil blev prejad av vägen av män som skrek att de var terrorister, inte journalister.

Den tidigare Rysslandskorrespondenten Sten Sjöström berättar för Ekot att läget i angränsande Tjetjenien numer är lugnt, men att norra Kaukasus präglas av oroligheter med kriminalitet och politisk förföljelse. Terrorsekten IS verkar i en del av området, och alla som verkar för mänskliga rättigheter förföljs, säger Sten Sjöström.

Vill skrämma bort journalister

Liknande överfall har skett tidigare i området, berättar Ekot. Vem som ligger bakom är oklart, men man misstänker regeringsvänliga grupper. Detta är dock första gången journalister attackeras, säger Dagens Nyheters Rysslandskorrespondent Anna-Lena Lauren.

– Det här kan vara ett sätt att markera att man vill skrämma journalister från att arbeta i området, säger Anna-Lena Lauren till Ekot.

De övriga journalisterna i sällskapet kommer från Norge och Ryssland. En av de ryska reportrarna skriver på Twitter att deras bil redan tidigare under dagen hade förföljts av ett annat fordon.

Den norska journalisten befinner sig på sjukhus, skriver chefredaktören för den tidning han var utsänd ifrån på Facebook, enligt nyhetsbyrån NTB.

Utrikeschefen: ”Enormt oroande utveckling”

Maria Persson Löfgren var på ett känsligt uppdrag för att rapportera om läget i området. Ekots utrikeschef Ginna Lindberg säger att det är ”enormt oroande utveckling för det fria ordet” att journalister är måltavlor för våldsbrott. För precis två år sen mördades Sveriges Radios Asienkorrespondent Nils Horner i Kabul. Där har Ekot inte varit på ett år, uppger Ginna Lindberg.

– Det är för tidigt att bedöma vad den här händelsen får för konsekvenser för Sveriges Radios utrikesbevakning, säger Ginna Lindberg i Ekot.

Tidigare under onsdagen liverapporterade Sveriges Radios Ekot om händelsen. Läs hela rapporteringen här.

ARTIKELN HANDLAR OM