USA-forskare: ”Han är oerhört oberäknelig”

NYHETER

”Det är nog ingen som inte darrar över tanken på Trump som president”

Mur mot Mexiko, inreseförbud för muslimer och handelskrig mot Kina.

Donald Trumps utrikespolitiska utspel har retat många, men vad skulle hända om han faktiskt når Vita huset?

– Det är nog ingen i omvärlden som inte darrar lite över tanken att han faktiskt skulle kunna bli president, säger Frida Stranne, USA-forskare.

Foto: Frida Stranne, USA-forskare.

Det är bland annat med uttalanden om en mur på gränsen till Mexiko, om inreseförbud för muslimer och handelskrig mot Kina som Donald Trump satt många känslor i svall.

Men hur farlig är Donald Trump, egentligen? Vad har en president för befogenheter? Skulle han – som Ted Cruz säger – kunna starta ett kärnvapenkrig om han blir president?

– Ja, det skulle han kunna i teorin även om det är högst osannolikt. Det skulle föregås av långa processer och mycket diskussioner i bland annat Pentagon och nationella säkerhetsrådet, säger Frida Stranne, USA-forskare på högskolan i Halmstad.

Hotat att bomba IS

Det är enbart kongressen som kan förklara krig mot andra länder, men presidenten har å andra sidan ansvaret över samtliga väpnade styrkor, och har dessutom rätt att skicka trupper utomlands under kortare tid utan kongressens godkännande.

Men enligt Frida Stranne finns det mer troliga scenarion att oroa sig över när det gäller Trump.

– Han har hotat om än det ena än det andra. Han ska lägga höga tullar på kinesiska varor om de inte devalverar sin valuta och han har hotat att bomba IS utan urskiljning och dessutom vill han stänga gränserna för muslimer. Det är nog inget man ser på med blida ögon i de här regionerna.

”Oerhört oberäknelig”

Hur farlig skulle Donald Trump kunna bli som president?

– Han är oerhört oberäknelig och ändrar sig stup i kvarten. Det är klart att en president som omvärlden inte vet hur man ska förhålla sig till aldrig är gynnsam för stabiliteten och relationerna mellan länder, säger Frida Stranne.

– Det är nog ingen i omvärlden som inte darrar lite över tanken att han faktiskt skulle kunna bli president.

ARTIKELN HANDLAR OM