Titta Clinton, du kan ju fortfarande vinna

Amerikanska folket röstade fram Donald Trump.

Eller?

Det finns faktiskt fortfarande en chans för Hillary Clinton – även om den är mycket liten.

Är valet inte avgjort redan? Faktiskt inte.

Anledningen är att medborgarna i USA inte utser sin president i direkta val. Presidenten väljs i stället av 538 representanter – så kallade elektorer – som utses när amerikanerna röstar i presidentvalet (mer om detta här).

Bakgrunden är att de som skrev grundlagen helt enkelt inte litade på folket. USA:s grundare, med James Madison i spetsen, var oroliga för en "majoritetens tyranni", att åsikter som skulle kunna utgöra ett hot mot nationen eller mot andra medborgare skulle kunna få majoritet. Elektorerna ska garantera att presidenten som väljs har de rätta kvalifikationerna och att hen verkar i nationens intresse.

Och det är här (den minimala) chansen för Clinton ligger: att elektorerna, som ju är fysiska människor, ändrar sig. Elektorerna har förbundit sig att rösta på "sin" kandidat, men det är inget tvång.

Fritt fram att ändra sig

"Det finns tekniskt sett inget som hindrar en elektor att rösta precis som den vill, i motsats till valresultatet eller helt och hållet avstå från att lägga sin röst", skriver New York Posts krönikör Laura Italiano.

Har det hänt att en elektor ändrar sig? Ja. Men det är extremt ovanligt. Enligt en genomgång av New York Times har elektorerna till "mer än 99 procent" röstat på den kandidat som de förbundit sig till. För att Hillary Clinton ska vinna krävs att 22 elektorer tar det mycket ovanliga, och kontroversiella, beslutet att ändra sig – och lägga rösten på Clinton. Om "endast" 21 gör det blir det oavgjort och då är det upp till representanthuset, som ju har republikansk majoritet.

Svek?

Att inte lägga sin röst på den man har förbundit sig till skulle så klart uppfattas som ett svek av Trump-supportrarna. Samtidigt, hävdar andra, skulle det inte vara moraliskt fel, då Hillary Clinton fick runt 400 000 fler röster än Trump, som ändå vann en storseger.

Att utse Clinton till vinnare skulle därmed bara vara ett svek mot det omdiskuterade valsystemet, inte mot väljarna, hävdar kritikerna.

Den 19 december får vi veta, då samlas elektorerna i sina stater för att rösta fram presidenten.

Rösträkningen i Michigan – läget just nu

Elektorsrösterna är nyckeln – vi förklarar USA:s valsystem

 PLUS:  USA – efter valet

Publisert: