Mona Sahlin avgår som samordnare

Mona Sahlin och livvakten båda misstänkta för brott

Av: 

Victor Stenquist

NYHETER

Mona Sahlin och livvakten har nu delgivits misstanke om brott.

Båda har förhörts av polis i dag.

Sahlin misstänks för osant intygande i tre fall – och livvakten för brukande av osant intyg.

Härvan om intyget som Mona Sahlin skrev till livvakten ledde till att hon avgick som nationell samordnare mot våldsbejakande extremism.

Sahlin ska ha skrivit intyg där hon uppgett att livvakten haft en avsevärt högre lön än han hade – för att han skulle kunna köpa en exklusiv bostad i Saltsjöbaden utanför Stockholm.

Delgivits misstanke

Nu har de båda delgivits misstanke om brott.

Vid 09.30 på onsdagen inleddes förhör med Mona Sahlin.

– Hon hördes i dag och har delgivits misstanke om osant intygande, säger Håkan Roswall, chefsåklagare vid Särskilda åklagarkammaren som leder förundersökningen.

Förhöret med Sahlin pågick i ungefär två timmar, enligt Roswall.

Förhördes en timme

Mona Sahlin hade kallats till förhör dit hon kom med sin försvarare Claes Borgström.

– Hon förnekar att hon gjort något brottsligt. De uppgifter hon lämnat i intygen har varit riktiga vid den tidpunkten hon lämnat dem, säger Borgström till Aftonbladet.

Han fortsätter:

– Om man kommer fram till en annan uppfattning från åklagarens sida så har hon i alla fall inte haft för avsikt att lämna felaktiga uppgifter. Det skulle hon aldrig göra.

Samtidigt hämtade internutredare in livvakten från hans arbetsplats. Efter att skandalen blivit offentlig lämnade han jobbet som livvakt för att återgå till jobbet som polis.

– Han hämtades till förhör. Efter förhöret fick han lämna polisstationen, säger Håkan Roswall.

Förhöret med honom ska ha pågått i en dryg timme. Livvakten ska ha begärt en offentlig försvarare och fått en sådan genom Johan Eriksson.

Tre intyg

Enligt Håkan Roswall rör det sig om tre olika intyg som Mona Sahlin ska ha skrivit till livvakten. Brottsligheten för Sahlin ska ha pågått under samma tidsperiod som för livvakten, från 20 oktober 2015 till 4 april 2016.

– Det som rör osant intygande är att hon har skrivit att den här livvakten har en inkomst som han i själva verket inte har, säger Håkan Roswall.

Han vill inte uppge hur de båda har ställt sig till brottsmisstankarna, eller i detalj gå in på hur utredningen fortgår.

– Resultaten av förhören kan ju medföra att man måste vidta ytterligare utredningsåtgärder som man inte visst från början, säger Roswall.

Mona Sahlin hoppas att utredningen snart är avslutad, enligt Claes Borgström.

– Hon har ju varit utsatt för närmast en förföljelse i media. Det hade varit bra om det tagit betydligt kortare tid. Var och en kan ju förstå att det är en stor påfrestning.

Aftonbladet har sökt advokaten Johan Eriksson.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

Mona Sahlin - 11 skandaler på 28 år

ÄMNEN I ARTIKELN

Mona Sahlin avgår som samordnare

Mona Sahlin