Novalie, 4, behöver specialdräkt – nu försöker mamman samla in pengar

NYHETER

Novalie, 4, har celebral pares och behöver en särskild dräkt för att underlätta sitt liv.

Eftersom den kostar 36 000 kronor har hennes mamma Madelene Stenberg startat en insamling för att få råd med den.

– Det är många som har engagerat sig. Man blir så rörd att man inte ens får fram några ord, säger Madelene Stenberg till Aftonbladet.

Novalie, 4, fick en tuff start på livet. Hon föddes i vecka 25 och andra veckan i livet slutade hon kissa. Läkarna visste inte om hon skulle överleva. De ville sätta in en liten kateter, men till slut ordnade det sig utan ingrepp.

Men problemen slutade inte där. Novalie blev så stressad av allt som hänt att hon drabbades av en kraftig hjärnblödning. Hon fick ligga på sjukhus i flera månader. På ett uppföljningsbesök när hon var fyra månader gammal konstaterade läkarna att Novalie har celebral pares.

”Förstärker hennes livskvalitet”

Familjen testade hjälpmedel efter hjälpmedel och efter två år hittade det ett som fungerade, en så kallad Molliidress. Det är en dräkt med elektroterapi som programmeras efter individens behov.

– Den gav genast effekt. Den förbättrar hennes rörelseomfång och funktionsförmåga. Den förstärker hennes livskvalitet helt enkelt, säger Madelene Stenberg.

Madelene beskriver det som att Novalie är spänd i kroppen och att dräkten hjälper henne att slappna av. Det har gått två år sedan Novalie fick prova dräkten. Nu har hon blivit mer spänd i kroppen igen.

Kostar 36 000

Men dräkten är dyr. Den kostar 36 000 kronor och eftersom Novalie växer kommer hon snart behöva en till. Det går att köpa två dräkter för 48 000 kronor. På grund av att dräkten är ett oprövat hjälpmedel vill landstinget i Västmanland inte bekosta den.

Därför har Madelene Stenberg vänt sig till Facebook för att få hjälp.

Madelene Stenberg. Foto: Privat.

– Man vill ju inte blotta ut sitt liv för hela svenska folket egentligen. Men den kostar ju lite och jag såg några andra som hade gjort liknande inlägg. Så då tänkte jag att jag måste prova, säger hon.

Inlägget har fått mycket uppmärksamhet på kort tid. Personer från hela landet har hört av sig och skrivit personliga meddelanden och bidragit med pengar.

– Det är många som har engagerat sig. Nu tror man nästan på medmänskligheten igen. Man blir så rörd att man inte ens får fram några ord. Jag skulle vilja tacka var och en personligen.

”Helt fantastiskt”

Och nyligen fick Madelene ett alldeles särskilt meddelande.

– Det var några grabbar som hade blivit berörda och undrade hur de kunde hjälpa till. De delade mitt inlägg i en Facebook-grupp för lastbilschaufförer, Sweden skåperz, och bara från dem har jag vi fått in 18 000 kronor på bara en dag. Det är helt fantastiskt.

För lastbilschauffören Alexander Bolin var det självklart att hjälpa till när han såg Madelens Facebookinlägg.

– När jag läste det kände jag att ”det är självklart att vi ska ge en gåva”. Jag snackade med mina vänner och hörde av mig i gruppen och frågade om de kunde hjälpa till. Jag har själv ett barn och när barnet blir sjukt kan man inte jobba lika mycket samtidigt som kostnaderna ökar, säger Alexander till Aftonbladet.

Just nu är insamlingen uppe i 18 000 kronor. Nu hoppas Madelene att fler ska vilja bidra.

– Men man får ge det lite tid, jag har bara haft inlägget ute i två veckor, säger Madelene Stenberg till Aftonbladet.

Läs hela Madelenes inlägg nedan.

ARTIKELN HANDLAR OM

Västerås