Polis matchar skelettrester med försvunna personer

1 av 3
NYHETER

HÖRBY. Peter Åhlin, 38 år, upptäckte en plastsäck med ben när han rensade en brunn på en gård i Hörby.

När han hade grävt fram hela säcken kom chocken.

– Det var formen av en människa. Det var jäkligt obehagligt när jag insåg det, säger han.

Skelettet är skickat på analys och polisen ska nu öppna gamla fall av efterlysta personer och jämföra med fyndet.

Spolbilschauffören Peter Åhlin gjorde en makaber upptäckt när han rensade en brunn på en gård utanför Hörby under måndagen. Han lade märke till att det var ovanligt mycket sten och bråte i brunnen. I vanliga fall tar arbetet två timmar med en sådan brunn – nu tog det betydligt längre tid.

– Efter fyra timmar märker jag att något fastnar i slangen. Det var ett revben. Min första tanke är att det var ett får. Jag ville tro det, säger Peter Åhlin.

Peter sög vidare med sin maskin. Men avbröt när han såg att något annat stort var på väg in i slangen.

– Jag greppar tag i det. Det ser ut som ett överarmsben och känns som det också, säger han.

Formen av en människa

Han valde då att avbryta och gick upp för att prata med de boende på gården. De beslutade sig för att fortsätta lite till. Då gör Peter det makabra fyndet – en plastsäck som innehåller skelettdelar.

– Den var cirka 160 cm lång och hade formen av en människa. Jag vill gärna tro att det är ett djur men tyvärr är det nog inte det. Det ser för utstuderat ut och liknar för mycket en kropp.

Peter Åhlin fotograferade säcken och skelettdelarna när han fått upp dem. Han uppfattade det som om kraniet fattades.

– Jag letade men hittade ingen skalle. Men det är klart att det är väl ingen som vill lämna kvar en skalle så att man kan identifiera det.

I det läget larmade han polisen. En patrull från Eslöv anlände. De bad Peter om hjälp för att få upp paketet. Han hissade upp det med hjälp av en stor hink.

Sundsvalls tidning var först om att intervjua Peter Åhlin om hans fynd. När Aftonbladet träffar honom är han ganska uppskakad efter gårdagens upplevelser.

– Det var obehagligt när jag såg att plastsäcken var formad som en människa. Då förstod jag att det nog inte var ett får.

Öppnar fall med försvunna

Benresterna har skickats till Rättsmedicinalverket på analys. Polisen har ännu inte bekräftat att det rör sig om ett människokropp. Men de tar fyndet på största allvar. Vid 14-tiden på tisdagen var tekniker på plats för att undersöka gården.

– Det gjordes en kriminalteknisk undersökning under gårdagen och det görs en ytterligare i dag, säger Robert Loeffel, presskommunikatör, polisregion Syd.

Polisen ska nu gå igenom gamla fall med försvunna personer och tanken är att man ska jämföra dem med benresterna.

– Vi jobbar med inre spaning och kommer titta på efterlysta i närområdet och regionen. Vi ska se om det finns någon intressant person som är efterlyst sedan en tid tillbaka, säger Robert Loeffel.

Han vill inte gå in på några detaljer men kan konstatera att det är ett gammalt skelett.

– Det är benrester. Så det är inget färskt som har påträffats.

Undersöker slambilen

Peter Åhlin är säker på att han hann suga upp några benbitar med slangen. Polisen undersökte därför hans bil under tisdagen i jakt på fler skelettdelar.

– Det känns jäkligt obehagligt. Jag vill veta vem det är. Det är framförallt på de anhöriga jag tänker nu. Jag vill att de ska få veta att han eller hon är hittad, säger Peter.

ARTIKELN HANDLAR OM