Färre får lägenhet via bostadsförmedlingen

1 av 2
NYHETER

Allt färre får sin lägenhet via bostadsförmedlingen. I stället är det via kontakter eller genom att kontakta hyresvärden direkt som de flesta förstahandskontrakten förmedlas visar en undersökning från Hem & Hyra.

Undersökningen, som genomförts på närmare 1 000 personer av företaget Skop på uppdrag av Hem & Hyra, visar att färre har fått sin lägenhet via bostadsförmedlingar jämfört med 2008 då den senaste undersökningen genomfördes. Andelen har minskat från 31 procent till 27 procent och därmed är det i stort sett lika vanligt att man får sin lägenhet genom att själv ringa till värden och fråga.

– I den enorma bristsituation som råder är det inte förvånande att värdarna använder sig av andra vägar än bostadsförmedlingen för att kunna handplocka hyresgäster. När det råder överskott använder sig säkert fler värdar av bostadsförmedlingen, säger Pär Svanberg, bostadspolitisk expert, som jobbat inom Hyresgästföreningen i snart 40 år till tidningen.

Tre procent köpt svartkontrakt

Undersökningen visar även att personer bosatta utanför storstadsområdena i större omfattning fått sin nuvarande bostad genom att ringa till hyresvärden och att det i  storstäderna är betydligt fler som fått sin nuvarande hyresrätt genom ett bostadsbyte.

Tre procent anger även att de har köpt ett svartkontrakt, jämfört med noll procent 2008.

– Jag trodde nog att siffran skulle vara ännu större. Å andra sidan är det extremt känsligt att berätta att man betalat för sitt hyreskontrakt, säger Irma Ortega, verksamhetschef på Jagvillhabostad.nu till tidningen.