Polis i Mexiko anklagas för massmord

NYHETER

Mexikansk polis sköt medvetet ihjäl minst 22 misstänkta gängmedlemmar på en ranch förra året, enligt regeringens nationella kommission för mänskliga rättigheter, ett av de värsta övergreppen av säkerhetsstyrkor under ett decennium präglat av drogrelaterat våld.

I maj förra året omringade federal polis misstänkta medlemmar i knarkkartellen Jalisco nueva generación (JNG) vid en ranch i närheten av staden Tanhuato i den våldsdrabbade västra delstaten Michoacán och dödade 42 personer.

En polisman dödades också i tillslaget, där polisen fick understöd av en helikopter av typen Black Hawk.

Dödssiffran i tillslaget är en av de högsta sedan president Enrique Peña Nieto tillträdde 2012, och svor på att få slut på år av våld.

"Allvarliga kränkningar"

Kommissionen har utrett händelsen, och anklagar nu polisen för utomrättsliga avrättningar.

– Vi har tagit fram fakta som innebär allvarliga kränkningar av mänskliga rättigheter som kan hänföras till personer inom den federala polisen, säger ordförande Luis Raúl González Pérez på en pressträff.

Enligt Gonzalez ljög polisen om sin roll i händelsen och flyttade bland annat kroppar och bytte ut vapen på platsen. Polisen torterade två personer som greps och brände två kroppar.

Kommissionen har inte kunnat klargöra hur det gick till när 15 av offren dödades.

– De skulle ha blivit gripna, inte mördade... även om några av dem var medlemmar av en kartell, så är det ingen ursäkt, säger pappan till en av de mördade männen Margarito Romero.

Tillslag i gryningen

Men Renato Sales, Mexikos säkerhetskommissionär, går inte med på att polisen har gjort utomrättsliga avrättningar. Han säger att utredningen av händelsen fortsätter, och uppmanar kongressen att godkänna en lag som godkänner att säkerhetsstyrkor kan avfyra vapen.

– Enligt vår uppfattning var användningen av vapen nödvändig och stod i proportion till den verkliga och överhängande faran av laglös aggression, säger han.

Foton som släpptes timmer efter händelsen, som inträffade i gryningen, visar halvt påklädda personer med ansiktena nedåt i fälten runt huvudbygganden. Familjemedlemmar och experter tror att de sköts ned när de försökte fly. Flera tros ha sovit på en veranda när polisen dök upp.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM

Mexiko