13-årig flicka nekades abort – blev inte våldtagen

NYHETER

En 13-årig flicka i delstaten Sonara i norra Mexiko våldtogs av en familjebekant och blev gravid. Men efter att att en domare nedgraderat brottet från våldtäkt till ”sexuellt tvång” tillåts hon inte göra abort, skriver The Guardian.

Abort är förbjudet i Sonora, förutom i fall av våldtäkt. Något mänskliga rättighetsaktivister menar strider mot federala hälsoföreskrifter som introducerades i år och som garanterar våldtäktsoffer obegränsad tillgång till säkra aborter oavsett var de bor och om brottet rapporterats eller inte, skriver The Guardian.

Men baserat på rådande lagstiftning nekar tjänstemän i norra Mexiko nu en 13-årig flicka att göra abort. Detta sedan en domare beslutat att nedgradera brottet hon utsatt för, från våldtäkt till ”sexuellt tvång”.

2008 blev Mexico City första region i Mexiko att tillåta kvinnor i första trimestern fri tillgång till abort. 16 regioner, inklusive Sonora, svarade snabbt genom att införa ytterligare restriktioner.

Det enda alternativet för den våldtagna flickan, som är gravid i vecka 12, uppges nu vara att resa till Mexico City för att få en säker, laglig abort, rapporterar The Guardian. Där finns inga tidsbegränsningar för abort i fall av våldtäkt.

Mexiko den högsta rapporterade förekomsten av sexuella övergrepp, våld och mord mot barn under 14 bland OECD-länderna. Var fjärde flicka utsätts för sexuellt övergrepp före 18 års ålder, enligt den senaste undersökningen från Executive Commission of Attention to Victims (CEAV).

ARTIKELN HANDLAR OM

Abort

Mexiko