Presidenten pekar ut knarkbaroner

Foto: Filippinernas nye president Rodrigo Duterte.
NYHETER

Filippinernas hårdföre nye president pekar ut över 30 politiker, tjänstemän och domare som knarkhandlare.

– Om ni gör det minsta motstånd beordrar jag polisen: Skjut dem, säger Rodrigo Duterte i ett tal.

Redan i valrörelsen i våras väckte Duterte uppseende världen över med sina aggressiva utspel mot i första hand brottslighet, och den linjen fortsätter han med nu när han har tillträtt.

– Rättsprocesser har ingenting med min mun att göra, säger han i ett tal till militärer i Davao.

– Det här är ingen rättegång, här finns inga advokater, fortsätter han, och rabblar sedan upp namnen på de utpekade knarkbaronerna.

Bland de namngivna finns högt uppsatta regionala politiker, som nu får sina livvakter och vapenlicenser indragna. De uppmanas att snarast överlämna sig till rättvisan.

Enligt kritiska människorättsgrupper har över 800 misstänkta brottslingar skjutits ihjäl av polis, milis och andra väpnade grupper sedan Duterte valdes till president den 9 maj.

Att våldet stöds från högsta ort får samtidigt många att reagera. Det katolskt dominerade Filippinerna får inte bli ett "dödens fält", kommenterar ärkebiskop Socrates Villegas, ordförande i landets inflytelserika Biskopsmöte.

– Jag är människa. Det räcker för att få mig att ställa mig upp och säga: Nu får det vara nog, säger han i ett budskap som lästs upp på alla katolska mässor i hans stift norr om Manila.

ARTIKELN HANDLAR OM