Obamas hårda kritik mot Rysslands bombningar i Syrien

avGustaf Tronarp

1 av 4

USA:s president Barack Obama litar inte på att Rysslands Vladimir Putin kommer att samarbeta för att få ett slut på kriget i Syrien.

Enligt Obama fokuserar den ryska insatsen för lite på att slå ut terrorsekten IS.

– Om de inte vidtar nödvändiga åtgärder så visar de att de är en oansvarig aktör på den internationella arenan som stödjer en mördar-regim, säger han.

Det var i samband med en presskonferens på försvarshögkvarteret Pentagon på torsdagen som Barack Obama avlossade en salva mot den ryska militärinsatsen i krigets Syrien

Obama sa att USA vill arbeta tillsammans med Ryssland för att få slut på våldet. Den avgående amerikanska presidenten litar dock inte på att den ryska samarbetsviljan är tillräckligt stark:

– Om Ryssland inte vidtar de nödvändiga åtgärderna kommer de väldigt tydligt visa att de är en oansvarig aktör på den internationella arenan som stödjer en mördar-regim. Det kommer de att ställas till svars för.

Kritik mot regimstöd

Obama är starkt kritisk till det ryska stödet av den syriska regimens attacker mot rebellgrupper i områden där det också finns många civila.

Enligt presidenten måste den ryska insatsen få ett tydligare fokus på att besegra terrororganisationen IS och andra extremistgrupper.

I slutet av förra året gjorde nyhetsbyrån Reuters en kartläggning av de ryska flyganfallen i Syrien. Där framkom att 80 procent av de uttalade målen låg i områden som IS inte hade kontroll över. Det stora flertalet av Rysslands bombningar riktade sig mot rebeller som är motståndare till Syriens president Bashar al-Assad.

”Kommer krossa IS”

På presskonferensen slog Barack Obama också fast att de USA-ledda anfallen mot mål i Syrien och Irak kommer att fortsätta. Målet är att krossa IS, något som Obama menar ”oundvikligen” kommer att ske.

– Vi kommer att rikta in oss på jihadister på alla fronter, säger Obama.

ARTIKELN HANDLAR OM