Drogkungens cell blev till lyxig trerummare

1 av 10 | Foto: NORBERTO DUARTE
NYHETER

Den beryktade brasilianske drogskurken Jarvis Chimenes Pavão sitter bakom lås och bom i Paraguay.

Och där har han lyckats ordna det för sig.

Vid ett tillslag hittade polis en lyxig trerummare med bibliotek, konferensrum och plasma-tv.

Jarvis Chimenes Pavão anses vara en av Sydamerikas allra farligaste narkotikahandlare. Han avtjänar just nu ett åttaårigt fängelsestraff efter att ha dömts för pengatvätt. Fram till alldeles nyligen i Tacumbufängelset i Paraguays huvudstad Asuncion.

Men hans boendesituation ändrades efter en polisräd i tisdags, på mer än ett sätt.

Efter att en bomb hittats i fängelset slog paraguayanska myndigheter till och man hittade då något man inte väntat sig. Chimenes Pavãos cell visade sig vara en lyxlägenhet med tre rum, komplett med plasma-tv, dvd-samling, bibliotek, kök och en välsorterad garderob, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Skulle fly efter smäll

I dvd-samlingen hittades flera skivor med tv-serien ”Pablo Escobar”, som handlar om den colombianska knarkkungen med samma namn. Escobar dödades 1993 och ska vara en av Chimenes Pavão hjältar.

Chimenes Pavão misstänks ha planerat en flykt och skulle använda den hittade bomben för att ta sig ut. Han skulle visserligen friges nästa år men skulle då utlämnas till Brasilien för att åtalas för ytterligare drogrelaterade brott.

Rättsskandal i landet

I stället har knarkkungen nu flyttats till en cell, en mer asketisk variant än den lyxiga fängelseboningen, som tillhör den paraguyanska polisens specialstyrkor.

I kölvattnet av polisens tillslag har flera personer fått lämna sina jobb inom landets fångvård. Justitieministern Carla Bacigalupo sparkades direkt när skandalen uppdagades och hennes efterträdare har lovat hårda tag mot korruptionen som möjliggjort Chimenes Pavão lyxiga leverne.

– Vi kommer att förstöra Chimenes Pavãos cell och vidta åtgärder mot de fängelsechefer som tillåtit fången att ha dessa privilegier, säger den nya ministern Ever Martinez, rapporterar AFP.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

Paraguay